Bourbon

Otkriven novi tajanstveni virus koji je prije pola godine ubio prvu žrtvu

Sci-Tech / Flash | 25. 12. 2014. u 08:19 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi virus Bourbon prenose krpelji, a simptomi su groznica i anoreksija.

Otkriven je šest mjeseci nakon što je od njega umro muškarac u SAD-u, prenosi The Independent. Virus je nazvan Bourbon, po istoimenom okrugu u američkoj saveznoj državi Kansas gdje je taj muškarac umro ovog ljeta. Znanstvenici su tek sad otkrili uzrok smrti.

Virus prenose krpelji, baš kao i sličan virus HRTV. Virusi su osim po prijenosnicima slični i po početnim simptomima - groznici i anoreksiji. Virus Bourbon dijagnosticira se prema tim simptomima te proučavanjem krvi u laboratoriju. Sličan je drugim virusima u istočnoj Evropi, Africi i Aziji, no takav virus dosad nije utvrđen na zapadnoj hemisferi.

Muškarac koji je preminuo u bolnici Sveučilišta u Kansasu od višestrukog zatajivanja organa zasad je jedina poznata žrtva virusa, pa liječnici ne znaju hoće li virus dovesti do smrti u svakom slučaju. Međutim, tvrde specijalisti sa sveučilišne bolnice, virusom su možda zaraženi drugi prije no što su ga liječnici otkrili.

''Virus Bourbon vjerojatno postoji već neko vrijeme, ali tek odnedavno imamo dijagnostičke tehnike za izolaciju i identifikaciju takvih virusa'' rekao je Dana Hawkinson, specijalist za zarazne bolesti sveučilišne bolnice, prenosi Dnevnik.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close