Na pet godina

Osuđen glasnogovornik Anonymousa

Sci-Tech / Flash | 23. 01. 2015. u 08:57 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinar i neformalni glasnogovornik hakerske grupe "Anonymous" Barrett Brown je osuđen na pet godina zatvora zbog neovlaštenog pristupa zaštićenom računaru, priopćile su njegove pristalice.

Brown, koji je uhićen 2012. godine, prvobitno je bio optužen za suradnju s hakerima, ali je kasnije priznao krivicu po blažim optužbama, uključujući suučesništvo u neovlaštenom pristupanju zaštićenom kompjuteru, prenijela je agencija AFP.

Nakon izricanja kazne na saveznom sudu u Dalasu, grupa "Sloboda za Barretta Browna" je na Twitteru napisala "Sjedinjene Države nepravde: Barrett Brown osuđen na 63 mjeseca zatvora".

Brown, koji je pisao za časopis "Vanity Fair", list "Hufftington Post" i druge američke medije, postao je neslužbeni glasnogovornik "Anonymousa", a protiv njega je podignuta optužnica 2011. zato što je objavljivao linkove sa podacima ukradenim od kompanije u sektoru sigurnosti "Stratfor Global Intelligence", prenosi Tanjug.

U Brownovu obranu su stale mnoge organizacije koje se zalažu za slobodu govora, uključujući Komitet za zaštitu novinara i Reportere bez granica.

Kopirati
Drag cursor here to close