Reforme

Osnovana Fondacija za mobilnost studenata i nastavnika u FBiH

Sci-Tech / Flash | 27. 04. 2017. u 11:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, danas donesenom Odlukom, osnovala Fondaciju za mobilnost studenata i nastavnika FBiH. Osnovni cilj je podrška realizaciji programa međunarodne akademske i studentske mobilnosti i razmjene, poticanje i stimuliranje mobilnosti studenata i nastavnika, razvoj i unapređenja oblasti visokog obrazovanja kroz podršku provedbi programa EU, provedbi bilateralnih i multilateralnih međunarodnih sporazuma i protokola o suradnji u oblasti visokog obrazovanja i osnivanju studija na stranim jezicima na javnim visokoškolskim ustanovama u FBiH.

Ciljevi su i podrška osnivanju i radu komercijalno održivih ljetnih škola, projektima internacionalizacije i poboljšanju kvalitete visokog obrazovanja, obavljanju studentske prakse u inozemstvu, mobilnosti domaćih i stranih studenata, domaćeg i stranog nastavnog osoblja, te podrška školovanju deficitarnog nastavnog kadra s javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH.

Također je riječ o razmjeni znanja, stjecanju novih iskustava, susretanju s novim načinima rada, tehnologijama i metodama rada, kvalitetnijoj praksi te primjeni u Federaciji BiH iskustava stečenih na sveučilištima u svijetu.

Program mobilnosti omogućava studentima da stječu više iskustva u radu i učenju na drugim univerzitetima kroz nastavno-naučni i istraživački rad, ali i upoznavanje drugih kultura, drugačijih ideja i iskustava, što je svojevrstan podsticaj u samorazvoju i samoostvarenju.

U svijetu je odavno prihvaćena činjenica da se ekonomski razvoj i prosperitet neostvariv ukoliko nije zasnovan na znanju i njegovoj primjeni, a mobilnost nastavnika i studenata je jedan od načina jačanja obrazovnog sustava u zemlji, što će kasnije rezultirati podizanjem konkurentnosti visokoškolskih ustanova, nastavnika i studenata koji će biti generatori razvoja privrede Bosne i Hercegovine, navela je Vlada Federacije.

Mobilnost je osnovni uvjet kojim Federacija BiH ispunjava kriterije za približavanje i pristup Europskom prostoru visokog obrazovanja (European Higher Education Area, EHEA).

Kopirati
Drag cursor here to close