Kvaliteta obrazovanja

OSCE: Prosvjetni inspektori će prosvjetare 'dovesti u red'

Sci-Tech / Flash | 22. 10. 2014. u 15:40 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvodnevna regionalna konferencija prosvjetnih inspektora koju je organizirala Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je danas završena u Sarajevu.

Konferencija je okupila oko 40 inspektora iz Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovenije i BiH koji su razgovarali o preventivnoj ulozi prosvjetne inspekcije, što je model koji se implementira u regiji, i razmijenili dobre primjere iz prakse iz pravne i praktične perspektive.

Na Konferenciji je također postignut napredak ka uspostavljanju regionalne mreže prosvjetnih inspektora, priopćeno je iz OSCE-a.

''Inspektori su od ključne važnosti za funkcionalan sustav prosvjete, pošto oni predstavljaju prvi kontrolni mehanizam protiv bilo kakvog kršenja, pogrešnog tumačenja ili nedostatka primjene zakona'', rekla je zamjenica šefa Misije OSCE-a u BiH Nina Suomalainen.

Naglasila je da su inspektori ključni za održivu reformu i nadzor i oni trebaju biti , koliko god je to moguće, što profesionalniji, odgovorniji i djelotvorniji.

Ključne preporuke Konferencije koje će biti dostavljene nadležnim organima vlasti upućuju na neophodnost kontinuirane regionalne suradnje između prosvjetnih inspektora, sa ciljem uspostavljanja stalne konferencije prosvjetnih inspektora u regiji.

Pored toga, regionalne aktivnosti, kao što su bilateralni sastanci, obuke i seminari, treba da se fokusiraju na međunarodne konvencije i njihovu primjenu, istovremeno jačajući preventivnu ulogu prosvjetnih inspektora.

Misija OSCE-a aktivno surađuje sa prosvjetnim inspektorima kako bi ojačala njihovu efikasnost, nepristranost i nezavisnost, priopćeno je iz OSCE-a.

Kopirati
Drag cursor here to close