U Kosači

Organiziran dan otvorenih vrata APOSO-a

Sci-Tech / Flash | 23. 04. 2014. u 12:12 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dan otvorenih vrata Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH (APOSO) održan je danas u Mostaru, a organiziran je s ciljem upoznavanja šire javnosti o trenutnom stanju i reformama unutar obrazovnog sustava BiH. Direktorica APOSO-a Maja Stojkić je, predstavljajući dosadašnja postignuća Agencije, kazala kako su s partnerima iz Slovenije (s tri obrazovne institucije) preko twinning projekta Europske komisije surađivali punih 15 mjeseci.

"Trenutno smo krenuli s izradom zajedničkog jezgra nastavnih planova i programa koji su temeljeni na ishodima učenja. Dosadašnje zajedničko jezgro nastavnih planova i programa bilo je samo skup sadržaja, a sada smo krenuli s izradom na ishodima učenja i ciljevima učenja koje će svakako pratiti kontinuirani profesionalni razvoj nastavnika kako bi se to i primijenilo u praksi", istaknula je Stojkić.

Navela je kako su definirali osam područja za sve nastavne predmete, koji se trenutno izučavaju u BiH, te da su završili zajedničko jezgro nastavnih planova i programa za jezično komunikacijsko područje koje predstavlja zajedničko jezgro nastavnih planova i programa za hrvatski, srpski, bosanski i strani jezik.

"Završili smo zajedničko jezgro nastavnih planova i programa za prirodoslovlje, a u tijeku je izrada zajedničkog jezgra za društveno humanističko područje. Početkom školske godine krećemo s izradom zajedničkog jezgra nastavnih planova i programa za matematičko područje i za građanski odgoj", kazala je Stojkić.

Inače, Dan otvorenih vrata Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH organiziran je pod pokroviteljstvom njemačkog društva za međunarodnu suradnju GIZ. Viša savjetnica Programa jačanja javnih institucija, koji implementira GIZ, Tihana Puzić kazala je kako najveći problem što se tiče obrazovanja u BiH predstavljaju nadležnosti odnosno da bi se morale jasnije pratiti preporuke Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Prema riječima pomoćnika ministra civilnih poslova u sektoru za obrazovanje Adnana Husića, reforme su izrazito jedan težak i dugotrajan proces. "Potrebno je još uvijek raditi na reformi visokog obrazovanja s tim da je reforma u predškolskom i osnovnom obrazovanju djelomično završena. Ono što je nama cilj je povećati obuhvat djece u predškolskom obrazovanju, koji po nekim pokazateljima iznosi oko 13 do 14 posto u BiH", istaknuo je Husić.

Pojasnio je kako je 2006. godine taj obuhvat iznosio 6 posto, te da se donošenjem Okvirnog zakona o predškolskom obrazovanju taj postotak do danas povećao na 14 posto. "Ali i dalje smo zemlja koja ima slab obuhvat djece predškolskim obrazovanjem. Najveći problem u tom procesu obrazovanja je naša raslojenost, i potrebno je ojačati koordinaciju oblasti obrazovanja", kazao je Husić.

Inače, o rezultatima suradnje Agencije i njezinih partnera kroz brojne projekte govorili su predstavnici UNICEF-a, Misije OESS-a u BiH, Save the Children-a, Zavoda Republike Slovenije za školstvo, te predstavnici Vijeća ministara BiH i GIZ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close