Oprezno s mobitelima

Opasni malware zarazio deset milijuna Androida

Sci-Tech / Flash | 06. 07. 2016. u 15:00 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz kompanije Check Point upozorili su vlasnike mobilnih uređaja koji rade na Androidu na opasan malware koji je do sada zarazio oko deset milijuna telefona.

Prema informacijama ove kompanije, iza malwarea HummingBad stoji kineska agencija Yingmob koja, osim legalnih odjela zaduženih za oglašivačke platforme i analizu oglašavanja, ima i poseban odjel koji razvija navedeni malware putem kojeg mjesečno 'okreću' najmanje 300 tisuća dolara, ponajviše klikanjem na oglase (bez znanja vlasnika telefona) i instalacijom lažnih aplikacija na pametne telefone i tablete.

Osim što se korisnicima čiji su uređaji zaraženi HummingBad malwareom prikazuju oglasi, puno je opasnije što ovaj malware može ukrasti osobne podatke s pametnih telefona korisnika, piše Zimo.co.

Inače, HummingBad nije novi malware, već je prvi put otkriven u veljači ove godine na mobilnim uređajima dva zaposlenika jedne velike financijske institucije, a telefoni se mogu zaraziti surfanjem zaraženim stranicama i putem nekih stranica s pornografskim sadržajem – pri čemu vlasnici telefona, naravno, nisu svjesni da su 'pokupili' ovaj malware.

Jednom kada je telefon ili tablet zaražen ovim malwareom, on će pokušati preuzeti kontrolu nad njim, a ako u tome ne uspije, onda će korisnicima slati obavijesti o (lažnoj) nadogradnji operativnog sustava pri čemu korisnici, naravno, neće nadograditi Android, već će omogućiti HummingBadu kontrolu nad sadržajem uređaja. Više od pola korisnika zaraženih ovim malwareom su iz Kine, Indije i Filipina, no HummingBad se proširio i na brojnim drugim tržištima.

Softver Yingmoba instaliran je na oko 85 milijuna telefona, no samo dio njih (oko deset milijuna) zaraženo je ovim malwareom. Ako želite provjeriti je li i vaš Android zaražen HummingBadom, na CNetu savjetuju korištenje antivirusnog softvera poput Checck Pointovog Zone Alarma ili sigurnosnih aplikacija Lookouta, AVG-a i Avasta, a ako je vaš telefon zaražen, najbolja stvar koju možete napraviti je resetirati uređaj na tvorničke postavke – prije toga, naravno, backupirajte sav sadržaj.

Kopirati
Drag cursor here to close