informatička pismenost

Online seniori traže napredne module edukacija

Sci-Tech / Flash | 04. 07. 2015. u 17:03 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Gerontološkom centru u Sarajevu jučer je održana još jedna dodjela diploma polaznicima projekta 'ONLINE SENIOR' kojeg je Američka trgovinska komora u BiH zajedno s članicama Microsoft, Telemach, te MarketMakers projektom Švicarske vlade pokrenula kako bi se povećala informatička pismenost seniora u BiH.

Polaznici edukacija ONLINE SENIOR prolaze tri module obuke modul upoznavanje s računarom, II modul korištenje i funkcija interneta i treći modul upotreba aplikacija Skypa, Vibera. Ono što je zanimljivo je da su polaznici od organizacije tražili modul naprednog poznavanja informacijskih tehnologija.

''Volio bih da ove vrste projekata ima više u državi. Iskoristio sam svoje slobodno vrijeme da naučim mnogo toga iz tehnologoije. Preporučio sam umirovljenicima koje znam obavezno edukacije, a apelrao sam zajedno s kolegama s edukacija da se formira napredniji modul grupe kako bismo naučili još mnogo toga'', kaže Izet Kunić, polaznik projekta u Sarajevu.

Violeta Čibukčić, izvršna direktorica Američke trgovinske komore ističe značaj projekta za samu državu.

''Mnogo je seniora prošlo kroz naš projekt i mnogo ih je steklo zanje iz digitalnih tehnologija. Drago nam je što smo projektom kojem je cilj povećanje informatičke stope pismenosti zaista pomogli da se osobe treće dobi inače zanemarene od same države educiraju o osnovima digitalne tehnologije koja je inače preduvijet za kvalitetan život u trećem dobu'', istaknula je Čubukčić.

Polaznici koji nisu preuzeli diplome, termin naredne dodjele je petak 10. srpanj u 12,00 u sali za edukacije u Gerontološkom centru. Informacije se mogu dobiti i na kontakt telefon 033 846 846, 1360 kao i na email [email protected], [email protected], te putem stranice onlineseniori.ba.

''Pozivamo polaznike da preuzmu diplome jer će samo oni koji budu imali diplomu s edukacija moći priključiti specijalni paket Telemacha za polaznike projekta ONLINE SENIORI. U okviru tog paketa nudi se tablet na otplatu na 12 mjesečnih rata, brzina interneta je 2 Mbps iWi-Fi ruter na korištenje bez dodatne naknade'' kaže Edina Kurić Zorlak voditeljica projekta dodavši da polaznici fotografije s dodjele diploma mogu pronaći na stranici ONLINESENIORI.BA.

 

Kopirati
Drag cursor here to close