Tvrde istraživači

On je krivac za najmanje sedam vrsta raka

Lifestyle / Zdravlje | 23. 07. 2016. u 06:53 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema novom istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu Addiction, postoji poveznica između alkohola i karcinoma koja se ne može objasniti drugim faktorima.

Jutarnji list piše kako su znanstvenici pronašli dovoljno uvjerljivih dokaza za definitivno ustvrditi kako je pijenje alkohola izravni uzročnik bolesti. Ove je tvrdnje iznijela Jennie Connor, jedna od autora istraživanja.

''Postoje jaki dokazi da alkohol uzrokuje rak na barem sedam lokacija u tijelu, a možda i na drugima'', rekla je Connor.

''Čak i bez razumijevanja bioloških mehanizama, epidemiološki dokazi podržavaju prosudbu kako alkohol uzrokuje rak usta, grla, jednjaka, jetre, debelog crijeva i grudi'', rekla je Connor i dodala kako je sve više dokaza i kako alkohol uzrokuje rak kože, prostate i gušterače.

Do zaključka je došla nakon proučavanja desetogodišnjih podataka Svjetskog fonda za istraživanje raka, Međunarodne organizacije za istraživanje raka, te Svjetske zdravstvene organizacije.

''Najveći rizik povezan je s većim unosom alkohola, no ozbiljan teret leži i na onima koji piju male do umjerene količine'', upozorila je Connor.

Kopirati
Drag cursor here to close