Trendovi oglašavanja

Oglašivači sve manje investiraju u TV, digitala dolazi na tron

Sci-Tech / Flash | 25. 01. 2015. u 20:51 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nastavljajući trend koji je bio prisutan u cijeloj 2014. godini, i u posljednjem kvartalu globalni oglašivači sve manje investiraju u TV.

U poređenju sa četvrtim kvartalom prošle godine, na američkom tržištu TV oglašavnje palo je za 2%, a i tu brojku spasio je prosinac, mjesec shoppinga, ludih promocija i najveće potrošnje koji je bio izjednačen u 2014. i 2013. godini.

S druge strane u listopadu se trošlo 9% manje, a u studenom 6%, piše Udruženje internet medija i servisa u BiH.

Najveći gubitak, američke TV kuće ostvarile su na polju oglašavanja računalne i IT tehnologije gdje je pad potrošnje bio drastičan - 40%. Proizvodi za ljepotu i osobnu higijenu oglašavali su se na TV-u za 20% manje nego ranije, dok su restorani smanjili svoju investiciju za 11%.

Naravno, dok neke industrije smanjuju investicije, prazan prostor koriste drugi. Tako je američka modna industrija na TV uložila 22% više nego prošle godine, a farmacija 14%, ali ni to nije bilo dovoljno da TV oglašavanje u posljednjem kvartalu podigne u pozitivni dio skale.

TV oglašavanje je sve bliže da postane novom žrtvom digitalnog oglašavanja, nakon što je print već zakopan i oplakan. Omča je spremna i prebačena preko grane, međutim, nije sve izgubljeno za najveće medijske korporacije koje su spremne držati korak sa vremenom.

Nada za TV kuće u Sjedinjenim Američkim Državama, a nakon toga i u ostatku svijeta, je u rastu potrošnje na oglašavanje uz digitalni video.

NBC.com i ESPN.com su uz pad prihoda od TV oglašavnja ubilježili i značajan rast na prodaje digitalnih video oglasa, ak 104% odnosno 70%, piše Udruženje internet medija i servisa u BiH.

Ono što je sigurno, cross-platform rješenja i novi mješani mediji skrojeni po mjeri modernog potrošača imaju otvoren put ka uspjehu. Borba je uveliko započeka preko oceana, ali 2015. godina će i u našoj zemlji sasvim sigurno pokazati neke nove trendove.

Kopirati
Drag cursor here to close