Digital Spark

Održano predavanje za mlade poduzetnike, studente, freelancere i programere, te marketing menadžere

Sci-Tech / Flash | 24. 11. 2014. u 09:54 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon izuzetno posjećene sarajevske znanstveno-informativne konferencije pod nazivom Digital Spark - Allview IT&M Challenge, ništa manja zainteresovanost nije vladala ni sedam dana kasnije u Mostaru. 

Digital Spark je održan u subotu, 22. studenog u prostorijama mostarskog Tehnološkog parka Intera (TP Intera) pod generalnim pokroviteljstvom kompanije m:tel, a mladi preduzetnici, studenti, freelanceri i programeri, te marketing menadžeri, usvajali su najsvježija znanja iz sektora informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Program je bio podijeljen na nekoliko najaktuelnijih tema, a o njima su sa sudionicima raspravljali predavači i stručnjaci iz ove oblasti. 

O glavnoj temi konferencije govorio je Marin Jozić, project manager iz TP Intera, koji je sudionicima predstavio buduće korake u razvoju Androida, kao trenutno najpopularnijeg operativnog sustava, ali i o IT biznisu, kao izuzetnoj prilici za mlade, karijeri i nekim mogućim putevima u karijeri. Na temu IT biznisa takođe se nadovezala i Meliha Gekić-Lerić, menadžer TP Intera, te govorila o mogućnostima napretka na ovom polju.

"Ova konferencija se idelno uklopila u našu priču, jer pored IT stručnjaka pokušava da u rad u IT sektoru uključi i one koji nisu educirani striktno na tom polju, kao što su, recimo, ekonomisti. Jedan od naših ciljeva je rad sa mladima i njihovim start up-ima, a TP Intera, u tom smislu, osigurava poslovnu podršku mladim ljudima u IT sektoru. Ukratko, bavimo se edukacijom mladih kroz razne projekte", istaknuo je Jozić. 

Vjeko Babić i Matej Ćavar, vlasnici i kreatori start up-a Falco, upoznali su veoma detaljno sudionike sa Androidom, predstavili njegovu posljednju verziju Lollipop, te na primjerima iz prakse, otkrili kako se razvijaju aplikacija za pametne uređaje.

"Predstavili smo Android kao platformu budućnosti, ali i na osnovu našeg osobnog iskustva. Trenutno izrađujemo aplikaciju tj. cross platformu za Android, a tiče se transport menadžmenta", otkrio je Babić.

Predavači su bili i Amra Buljubašić i Samir Šupčić, mladi suvlasnici tvrtke COX 4, koji su kao primjer uspješnih start up-ova predstavili aplikacije "Epy Solution" i "Chemicalium" koje su sami razvili i s njima sudjelovali na raznim natjecanjima širom svijeta.

"Krenuli smo u poduzetničke vode ove godine, pa smo podijelili iskustva na Allview konferenciji, kako bi potaknuli mlade da krenu našim stopama, osnuju tvrtku i iskustva dalje podijele sa drugima", navela je Buljubašićeva.

Maja Starčević, marketing menadžer iz BitLab-a, pričala je o primjeni marketing koncepta u razvoju i komercijalizaciji tehnoloških inovacija, a zatim sa sudionicima razgovarala o njihovim idejama, viđenjima i mogućim marketinškim rješenjima, koja će im pomoći u daljem radu.

Jovana Karalić, marketing asistent, otkrila je kako sve to zajedno izgleda na primjeru odnosa uspješnih kompanija, kao što su m:tel i Allview.

Svi predavači su se složili da se ovakve konferencije trebaju što češće održavati, jer one sa sobom nose edukativne vrijednosti koje su od velike pomoći mladim ljudima kada je riječ o suvremenim tehnologijama, te da je izuzetnovažno da kompanije poput M:tel-a shvataju važnost ulaganja u mlade i širenje znanja kada je u pitanju oblast tehnologije.

Na kraju ovog druženja upriličena je i zanimljiva provjera usvojenog znanja, a najboljima su organizatori uručili vrijedne nagrade. 

Pored kompanije m:tel, organizator Allview IT&M Challenge konferencije je i kompanija Allview iz Rumunjske, uz partnersku podršku Omladinskog centra Auctus iz Banjaluke i mostarskog Tehnološkog parka Intera.

Kopirati
Drag cursor here to close