Mostar

Održana konferencija o zajedničkoj jezgri nastavnih planova i programa

Sci-Tech / Flash | 03. 09. 2015. u 12:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOSO) BiH, uz podršku Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH, organizirala je danas u Mostaru konferenciju na kojoj su predstavljeni rezultati rada na razvoju "Zajedničke jezgra nastavnih planova i programa za građansko obrazovanje definirane na ishodima učenja".

Ravnateljica Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Maja Stojkić istaknula je kako je cilj današnjeg okupljanja prezentacija Zajedničkog jezgra nastavnih planova i programa za građansko obrazovanje, a unutar Zajedničkog jezgra nastavnih planova i programa za društveno- humanističko područje.

Govoreći o izradi zajedničke jezgre, pojasnila je kako su sve nastavne predmete koji se izučavaju u BiH podijelili u osam područja, dodavši kako je jezičko-komunikacijsko područje koje je obuhvatilo i maternji i strani jezik završeno i objavljeno u Službenom glasniku u ožujku ove godine te da je upravo u toku objava matematičkog područja i objava Smjernica za implementaciju.

Modernizirano zajedničko jezgro nastavnih planova

''S obzirom da je zajedničko jezgro definirano ishodima učenja nešto novo, pokazali su se određeni problemi pri implementaciji na terenu, zato smo i radili na tim smjernicama koje će savjetnicima u pedagoškim zavodima i ministarstvima olakšati proces revizije'', istaknula je Stojkić.

Ono što predstoji u sklopu društveno-humanističkog područja, kazala je Stojkić, jeste da se tijekom mjeseca rujna završi povijest za srednju školu te da se krene s izradom za informatiku i tehničke znanosti, dodavši kako se završava i prirodoslovlje. Po njenim riječima, trenutno je ostalo nepokriveno zajedničko jezgro za tjelesno-zdravstveno i za umjetničko područje.

''Kada bi i to dvoje završili imali bi cjelokupno modernizirano zajedničko jezgro nastavnih planova i programa koje više ne bi bilo skup sadržaja, koje bi bilo temeljeno na ishodima učenja, ono što odgovara svim evropskim standardima, svim međunarodnim studijama koje se provode na terenu i dobili bi, nadamo se u konačnici, što i jeste cilj svega, funkcionalnija znanja, znanja koja su djeci potrebna za život'', naglasila je Stojkić.

Govoreći o implementaciji, istaknula je kako je trenutno veliki problem nedostatak financijskih sredstava u županijama, odnosno entitetima, dodavši kako je Zeničko- dobojska županija uz financijsku podršku organizacije Save the Children, krenula s implementacijom zajedničkog jezgra za materinji jezik, a prošlog tjedna i Zapadno-hercegovačka županija za društveno- humanističko
područje.

''Ono što nam je potrebno na razini BiH jeste razvijanje svijesti i ulaganje sredstava u unapređenje i kvalitetu obrazovanja'', kazala je Stojkić, istaknuvši kako Agencija od samih početaka ima veliku podršku od međunarodnih institucija. Odgovarajući na novinarsko pitanje kako se tretiraju tzv. "osjetljiva pitanja" poput jezika, povijesti i drugih, Stojkić je kazala kako ni za materinji jezik, ni za povijest nisu imali problem ni u jednoj radnoj grupi.

Obrazovanje jedna od najvažnijih tema u BiH

''Mi imamo ishod, ono što dijete treba znati, a sadržaj isključivo puni ministarstvo obrazovanja'', kazala je Stojkić. Na novinarsko pitanje da li očekuju osporavanja od strane politike, Stojkić je kazala kako do sada nisu imali nikakve blokade i osporavanja jer su isključivo usmjereni na funkcionalna znanja te da ne ulaze u to na koji način će se dogovoriti ministarstva.

Veleposlanica SAD u BiH Maureen Cormack kazala je u izjavi za novinare kako smatra da je obrazovanje jedna od najvažnijih tema u BiH, dodavši kako se sastala s mnogim mladim ljudima u BiH koji su joj govorili o izazovima koje imaju kroz osnovno i srednje obrazovanje, kao i kasnije na sveučilištima da steknu ona znanja i one vještine koje su im potrebne za 21. stoljeće.

Jedan od tih izazova jeste, kako je kazala, tema današnje konferencije, a to je razgovor o zajedničkim jezgrama nastavnih planova i programa, "koje imaju namjeru da pripreme učenike i opreme ih sa onim vještinama i sposobnostima koje su im potrebne u tom jednom raznolikom, modernom stalno mijenjajućem svijetu".

''Jedna od tema od tema o kojoj ćemo također danas razgovarati jeste građansko obrazovanje koje će od učenika stvoriti angažirane i zainteresirane građane koji će svoje vlasti, birokrate i sve one s kojima se susreću u životu držati odgovornim, od kojih će tražiti odgovornost za njihove poteze. Mislim da zaista nije vrijeme da se fokusiramo na političke stvari već da je vrijeme da se fokusiramo da izgradimo jedan sustav ili jedno okruženje u kojem će ova djeca imati bolju budućnost i u kojem će zaista moći da prevaziđu izazove koje imaju, tako da budu i oni konkurentni u tom svijetu koji nudi jako puno mogućnosti'', zaključila je veleposlanica Cormack.

Kopirati
Drag cursor here to close