Rusija

Odmah po lansiranju srušila se ruska probna raketa

Sci-Tech / Flash | 22. 04. 2015. u 15:20 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska probna raketa srušila se danas odmah po polijetanju u nenaseljenoj oblasti na sjeveru Rusije, rekao je jedan visoki lokalni dužnosnik.

''Vojska je potvrdila da se jedna eksperimentalna raketa srušila'', rekao je agenciji France Press taj izvor koji nije želio da mu se navede ime.

Izvor je rekao da je raketa pala u nenaseljenoj oblasti, i da nije bilo žrtava ili štete.
Raketa se srušila u Arhangelskoj oblasti, oko 900 kilometara sjeverno od Moskve, gdje se nalazi postaja Pleseck.

Na video snimku u trajanju od minute vidi se raketa kako uzlijeće, praćena manjim oblakom dima, i ubrzo zatim se obrušava na zemlju, uz povike onih koji su promatrali lansiranje.

Nekoliko sekundi kasnije, raketa nestaje iz vidnog polja, a čuje se snažna eksplozija. Snimak koji je procurio, prema ocjeni "Daily Maila", bit će donekle udarac za predsjednika Rusije Vladimira Putina, koji je, kako list navodi, u protekloj godini za 33 posto povećao izdvajanja iz proračuna za vojsku.

Incident se dogodio ne tako davno poslije slične nesreće u kojoj je, kako navodi britanski list, poginulo šest ruskih balističkih tehničara.

Neuspješno lansiranje projektila "OTR-21 točka" dogodilo se u blizini Donjecka, a vjeruje se da je raketa bila usmjerena ka ukrajinskim vojnim snagama, piše "Daily Mail".
Druga raketa je uspješno lansirana nekoliko sekundi kasnije.

Snimak tog događaja, koji se odigrao prije nekoliko mjeseci, ali su, kako navodi britanski list, dužnosnici su ga pokušali zataškati, objavljen je na društvenim mrežama.

 

Kopirati
Drag cursor here to close