Simulirano suđenje

Odličan nastup Debatnog kluba Pravnog fakulteta Džemal Bijedić

Sci-Tech / Flash | 01. 12. 2015. u 12:23 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Debatni klub Pravnog fakulteta Džemal Bijedić iz Mostara zabilježio je odličan uspjeh na Državnom prvenstvu u simuliranom suđenju koje se nedavno održalo na Jahorini.

Pored debatnog kluba Pravnog fakulteta Džemal Bijedić sudjelovale su i kolege sa Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Pravnog fakulteta u Sarajevu, Zenici i Bihaću.

Četvrto Moot court natjecanje je bilo koncipirano na simulaciju suđenja pred Europskim sudom za ljudska prava. Konkretno, slučaj se odnosio na povredu člana 6 Europske konvencije odnosno na povredu prava na pravično suđenje.

Sama simulacija suđenja je održana u hotelu Termag na Jahorini uz pokroviteljstvo Veleposlanstva SAD-a u BiH pred sucima Suda BiH kao i pred inozemnim stručnjacima za ovu oblast prava.

''Ovo je bio najveći dosadašnji uspjeh našeg debatnog kluba jer smo ušli u finale. Nažalost tijesno smo izgubili od kolega iz Sarajeva. Osvojili smo pojedinačne nagrade kao i pohvale od Sudskog vijeća. Naš tim su bili Jasmin Morić, Nina Popović, Lejla Hodžić, Jasmin Ajanić, Milan Đurica, Armina Muraspahić i trener profesor krivičnog prava Denis Pajić i Sunčica Hajdarović'', rekao nam je Jasmin Morić.

Uvjet za sudjelovanje u natjecanju je bio pisani rad odnosno apelacija u kojoj je morala biti sadržana praksa samog Europskog suda kao i praksa i legislativa domaćih sudova. Priprema , pisanje pismene apelacije te uvježbavanje nastupa je trajalo oko mjesec dana  uzevši u obzir jako složenu konstrukciju pismenog akta koji se mora zadovoljiti da bi apelacija bila uopće i prihvaćena od strane Europskog suda.

Kopirati
Drag cursor here to close