Tehnički problemi

Odgođeno lansiranje Zmaja: ISS ostaje bez dvije tone potrepština

Sci-Tech / Flash | 06. 01. 2015. u 13:51 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lansiranje američkog teretnog svemirskog broda "Zmaj", kompanije "Space Exploration Technologies, SpaceX), k Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) odloženo je danas zbog tehničkih problema, čiji karakter nije odmah priopćen, javile su agencije.

AFP navodi da se problem odnosi na drugi stupanj rakete-nosača, a Associated Press (AP) prenosi izjave neimenovanih dužnosnika da je problem nastupio s motorima za pogon upravljačkog sustava tog stupnja rakete.

Reuters je prenio izjavu komentatora američke zrakoplovne i svemirske agencije (NASA) Georgea Dilera da je dva minuta pred kraj odbrojavanja kompjuterski izazvan automatski prekid lansiranja bespilotne rakete nosača "Falcon 9" sa svemirske postaje, zrakoplovne baze Cape Canaveral na Floridi.

France Press navodi priopćenje kalifornijskog "SpaceX-a" da problem nije odmah bio jasan, ali da uključuje "anomaliju" s raketom.

AP je naveo, pak, da je odbrojavanje pred lansiranje zaustavljeno minutu prije planiranog vremena, a da bi "SpaceX" mogao pokušati ponovo u petak.

"Zmaj" je trebalo na ISS sopremiti više od dvije tone potrepština, kao i materijal i pribor za znanstvene eksperimente.

Lansiranje "Zmaja" ranije je već dva puta odlagano, prenosi Tanjug.

Privatna kompanija "SpaceX" se po ugovoru vrijednom 1,6 milijardi dolara obavezala NASA-i da će do 2016. imati 12 lansiranja k ISS-u, a "Zmaj" je jedini svemirski teretni brod koji može da vrati teret sa stanice na Zemlju.

Kopirati
Drag cursor here to close