Kad će taj petak

Odgođeno lansiranje Oriona

Sci-Tech / Flash | 04. 12. 2014. u 20:32 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lansiranje bespilotne svemirske kapsule Orion iz Kennedyjeva svemirskog centra u Cape Canaveralu, kojim je trebalo početi novo doba u istraživanju svemira, odgođeno je za 24 sata, objavila je NASA.

Pokusni let Oriona, koji bi trebao utrti put eventualnom prevoženju ljudi na Mars, prvo je bio onemogućen jakim vjetrom, a kad su se popravili vremenski uvjeti, nastali su problemi sa zatvaranjem ventila za tekući vodik.

Lansiranje je odgođeno za petak u 7,05 po lokalnom vremenu (13,05 minuta po srednjoeuropskom vremenu).

Pokusni let trajat će oko četiri i pol sata i uključit će dva kruga oko Zemlje. Prvi će biti u niskoj orbiti između 185 i 888 kilometara iznad naših glava. U drugom će motori rakete biti ponovo upaljeni i Orion će poletjeli 5800 kilometara duboko u svemir.

Mark Geyer, direktor programa Orion, rekao je da je ovo početak istraživanja izvan Zemljine orbite.

Četiri sata nakon lansiranja motori će se ponovo pokrenuti na deset sekundi kako bi Orion krenuo prema Zemlji. Jedna od najkritičnijih faza leta bit će u trenutku prolaska kapsule gornjim slojem Zemljine atmosfere pri brzini od 32.000 kilometara na sat.

Kontrola leta će tada izgubiti kontakt s Orionom na dvije i pol minute jer će se oko kapsule stvoriti užarena plazma i blokirati signal. U tom trenutku kapsula će se zagrijati na 2200 stupnjeva Celzija.

Bude li sve u redu, Orion će slobodnim padom nastaviti prema Zemlji, a usporavat će ga tri golema padobrana.

Kopirati
Drag cursor here to close