Klimatske promjene

Obama objavio novi plan

Sci-Tech / Flash | 03. 08. 2015. u 09:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Predsjednik SAD Barack Obama predstavit će danas jedinstven plan borbe protiv klimatskih promjena, koje predstavlja prijetnju gospodarstvu, zdravstvu i sigurnosti SAD.

Bijela kuća će objaviti konačnu verziju America's Clean Power Plana, koji podrazumijeva niz propisa i zakona o zaštiti okoline.

"Klimatske promjene neće više biti problem za neke druge generacije", poručio je Obama najavljujući plan.

Obama, koji je borbu za očuvanje klime obećao još u predizbornoj kampanji 2008. godine, naveo je da su termoelektrane glavni izvor štetnih plinova, ali da do sada na federalnoj razini nije bilo regulirano koliko je tim centralama dozvoljeno da ispuštaju plinova u atmosferu.

"Za dobrobit naše djece, zdravlja i sigurnosti svih Amerikanaca, to će se uskoro promijeniti", istaknuo je američki predsjednik.

Dodao je kako će to omogućiti građanima smanjenje računa za potrošnju energije, otvaranje radnih mjesta u sektoru obnovljive energije i pouzdanije pružanje usluga.

Elektrane će u SAD do 2030. godine morati ograničiti emisiju štetnih plinova za 32 posto u odnosu na razinu iz 2005. godine. Elektrane u SAD izvor su 40 posto emisije ugljen dioksida, koje najviše utječe na klimatske promjene.

BREAKING: On Monday, President Obama will release the final version of America's Clean Power Plan—the biggest, most important step we've ever taken to combat climate change. If you agree that we can't condemn our kids and grandkids to a planet that's beyond fixing, share this video with your friends and family. It's time to #ActOnClimate.

Posted by The White House on Saturday, August 1, 2015

Republikanci su oštro reagirali na Obamin prijedlog, uz ocjenu da će imati negativne posljedice na gospodarstvo SAD.

Zasad je 47 od 194 članica UN predstavilo planove za smanjenje emisije ugljen dioksida i drugih štetnih plinova kako bi se smanjilo globalno zagrijavanje, prenijela je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close