Glasine ili...?

Novost iz Facebooka: Zuckerberg testira ''Facebook Phone''

Sci-Tech / Flash | 23. 03. 2015. u 20:20 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glasine o Facebookovom pametnom telefonu mrežom kruže već nekoliko godina, a nakon ne baš uspješnog lansiranja aplikacije Home (koja na početne ekrane Androida donosi sve najvažnije novosti s ove društvene mreže), čini se da je svima jasno da nema velike potražnje za ovakvim uređajem i da bi njegovo predstavljanje mogli završiti poražavajuće za Zuckerberga.

Umjesto predstavljanja hardvera, ova se kompanija okreće softveru i posebnim aplikacijama koje neće biti tako 'napadne' kao Home, a jedna od takvih aplikacija koju trenutno testiraju jest Facebook Phone, prenosi Zimo.co.

Riječ je o aplikaciji koju trenutno mogu koristiti samo zaposlenici ove kompanije (poruka za instalacijom ove aplikacije pojavile se i nekim osobama koje ne rade u Fejsu, ali oni je ipak ne mogu pokrenuti) i koja iskorištava veliku bazu podataka brojeva mobilnih telefona koju posjeduje Facebook.

Naime, ova društvena mreža ima skoro 1,4 milijarde korisnika, od kojih veliki broj njih pristupa Facebooku putem mobilnih uređaja te Zuckerbergova kompanija ima pristup njihovim brojevima mobilnih telefona.

Aplikacija koju trenutno testiraju za Androide povezala bi telefonski broj korisnika s njegovim podacima na Facebooku tako da bi, ako primite poziv od osobe čiji broj nemate u telefonskom imeniku niti ste prijatelj s tom osobom na najvećoj društvenoj mreži, na ekranu telefona prikazali bi se podaci te osobe s Facebooka.

Također, ova bi aplikacija mogla i blokirati pozive određenih korisnika – npr. ako ste blokirali određenu osobu na Zuckerbergovoj mreži, automatski bi se blokirali i njeni pozivi.

Iz Venture Beata kontaktirali su Facebook, no iz te kompanije nisu htjeli komentirati informacije o aplikaciji Phone te su samo poručili kako oni često testiraju nove stvari na mreži, prenosi Zimo.co.

Naravno, testiranje ne znači da će na kraju zaista i predstaviti tu aplikaciju, a u slučaju da ne bude nekih problema s privatnosti (na kakve smo navikli prijašnjih godina s Facebookom), ova bi se aplikacija zaista mogla pokazati korisnom jer bi vam pokazala podatke o osobama koje vas zovu, a koje nemate u telefonskom imeniku.

Kopirati
Drag cursor here to close