Autocenzura

Novinari u Mostaru znaju gdje su njihove granice i ne žele ih prijeći

Sci-Tech / Flash | 21. 06. 2017. u 10:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najvećih problema bh. medija predstavlja novinarska autocenzura, kao i to što novinari u Mostaru znaju gdje su njihove granice i ne žele ih prijeći, kazao je danas u Mostaru urednik i novinar Faruk Kajtaz na okruglom stola "Koliko su mediji zaista slobodni u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskoj županiji?".

Kajtaz smatra kako više ne postoji klasični problem ugrožavanja slobode medija kao što je to bilo u bivšoj državi ili neposredno poslije rata, već da su metode pritiska postale sofisticiranije.

''Metode su sada po principu uskraćivanja financiranja, a jako je važna i vlasnička struktura unutar medija, odnosno tko njima upravlja'', istaknuo je Kajtaz.

Reporter BHRT-a i kolumnist portala Bljesak.info Igor Božović govorio je o slobodi medija po pitanju internet novinarstva.

''Svjedoci smo kako je danas svaki čovjek postao, na neki način, izvor informacija i komentator društvene zbilje. Međutim, danas se zloupotrebljava sloboda pristupa informacijama kroz oblik društvenog priopćavanja, društvenim mrežama'', istaknuo je Božović.

Novinarka portala Republikainfo.com i dopisnica Deutsche Wellea iz Mostara Vera Soldo istaknula je kako se novinari i mediji konstantno bore s jednim te istim problemom.

''Konkretno, u BiH je izražena autokratija te iživljavanje na medijima. Dijelom su i sami novinari krivi, ali novinari su prisiljeni raditi za plaću od 500-600 maraka'', kazala je Soldo.

Smatra kako je posebno skandalozno stanje u kojem se nalaze javni mediji u BiH.

''Svjedoci smo da u središnjim informativnim emisijama spikeri apeliraju na građane da plate pretplatu, a to samo po sebi govori u kakvom su stanju mediji'', kazala je Soldo.

Istaknula je kako u BiH djeluju međunarodni mediji te kako oni svojim novinarima daju bolje honorare, a samim tim onda imaju više sredstava za rad i veću mogućnost za rad na istraživačkim pričama kojih nedostaje.

Okrugli stol pod nazivom "Koliko su mediji zaista slobodni u Mostaru i HNŽ" organiziralo je Udruženje građana "Starmo" i news portal Starmo.ba, u okviru projekta Media Circle.

Kopirati
Drag cursor here to close