Space X

Novi satelit u orbiti

Sci-Tech / Flash | 06. 05. 2016. u 09:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Raketa SpaceX-a Falcon 9 poletjela je u petak s Floride i u orbitu ponijela komunikacijski satelit, nakon čega se vratila na Zemlju i s lakoćom sletjela na oceansku platformu, pokazala je snimka.

To je drugo uspješno slijetanje za SpaceX, kompaniju u vlasništvu Elona Muska koja bi višekratnom upotrebom Falcona trebala znatno smanjiti troškove lansiranja.

Raketa je prvi puta uspješno sletjela na plutajući platformu u travnju nakon četiri neuspješna pokušaja. Druga raketa Falcon prizemljila je na kopnenu platformu u prosincu prošle godine.

Raketa visoka kao zgrada od 23 kata lansirana je iz Cape Canaveralu na Floridi. U orbitu je ponijela satelit japanske telekomunikacijske tvrtke, novog klijenta Space X-a.

Dvije i pol minute nakon lansiranja, pogonski dio rakete se ugasio, odvojio od ostatka letjelice, okrenuo i usmjerio prema platformi u Atlanskom oceanu udaljenoj oko 650 kilometara od istočne obale Floride.

U drugoj fazi leta raketa je 4700 kilograma težak satelit ponijela u orbitu, oko 40.000 kilometara od Zemlje, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close