Novi studij na FPMOZ

Nove mogućnosti za mostarske studente: Specijalistički diplomski studij sigurnosti

Sci-Tech / Flash | 21. 07. 2014. u 10:25 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru dobiva novi Specijalistički diplomski studij sigurnosti.

''Iznijeli smo prijedlog za otvaranje novog Specijalističkog diplomskog studija sigurnosti kao rezultat objektivnih društvenih potreba jer u državi nije postojao studij ovog smjera. Ovaj studij bi se sastojao od dva smjera 'Zaštita okoliša' i 'Zaštita osoba i imovine'. S obzirom na procese integracije EU, gdje je sve izrazitija potreba i zakonska obveza postojanja i angažiranja stručnjaka iz područja sigurnosti u mnogim radnim sredinama i državnim institucijama, inicirano je stvaranje jednog ovakvog studija. Ono što će studenti na ovom stručnom diplomskom studiju obrađivati su pravne regulative, komuniciranja, štetni utjecaj na okoliš, komuniciranje u kriznim situacijama i sl.'', rekla je u razgovoru za Bljesak.info dr.sc. Sanja Tipurić-Spužević.

Predstavljajući ovaj studij Tipurić-Spužević je naglasila kako je cilj ovog studija osposobljavanje stručnjaka za poduzimanje preventivnih mjera zaštite okoliša u firmama koje ga onečišćuju, te usvajanje znanja i novih spoznaja o tehničko-tehnološkim aspektima zaštite osoba i imovine.

''Na ovom studiju će predavati profesori sa Sveučilišta, uključujući dugogodišnje vanjske suradnike fakulteta. Napravili smo šaroliku lepezu različitih zanimanja, predmete zakonske regulative će predavati profesori s Pravnog fakulteta, profesori s Filozofskogfakulteta će predavati komunikacijske predmete, dok će o okolišu predavati naši profesori s PMF-a. Studij nosi 120 bodova. Prva godina je jezgra studija i zajednička je svim studentima. Tu se nalaze predmeti koji su potrebni oba smjera, a na drugoj godini studenti već biraju željeni smjer'', o studentskom planu i programu nam je rekla doc.dr.sc. Lejla Knezović, pomoćnica prodekana za nastavu.

Po riječima naših sugovornika ovaj studij mogu upisati svi studenti koji su završili bilo koji preddiplomski studij tj. prvostupnici, uz polaganje razlike od dva ispita, zatim oni koji su završili četverogodišnji studij i obavljaju ovakve poslove, a u principu nisu završili nikakav studij poslovima koje obavljaju. Studenti koji su završili višu školu će moći upisati ovaj studij uz određenu razliku ispita ovisno koju su školu završili.

Koordinator znanstvenih projekata mr.sc. Ivan Dragičević kazao je kako je ovaj obrazovni profil bio isključen iz akademske zajednice, pa je s toga jasno da poslove ovog tipa na tržištu obavlja kadar koji nije stručan za tu vrstu poslova, pa je ovo zgodna prilika da se upiše ovaj studij i da se steknu potrebna znanja.

''Nakon analize tržišta utvrđeno je kako je potreba za ovim kadrovima na visokoj razini, osobito u području sigurnosti, a s obzirom na situaciju vjerujem kako će šanse za zaposlenjem sa Specijalističkim diplomskim studijem sigurnosti biti velike'', kazao je Dragčević.

Kopirati
Drag cursor here to close