Cyber ucjene

Nove mete hakera: Otimaju kompjutere, otkupnina u bitcoinima

Sci-Tech / Flash | 26. 07. 2015. u 09:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako se tržište mijenja. Internet je stvorio novu valutu, nova valuta je stvorila nove mete, nove mete stvorile su nove otmičare. New York Times je objavio zanimljiv članak o otmičarima koji otkupnine naplaćuju u bitcoinima. Ne otimaju ljude, nego njihove kompjutore.

Cyber ucjene su golemi biznis u kojemu žrtva može biti bilo tko, od običnog korisnika web stranice do financijskih kompanija i vladinih agencija, a hakeri žrtvama sve češće otkupninu naplaćuju u bitcoinima. Prema dosadašnjim podacima američke policije, iznosi budu i veći od 20 tisuća dolara.

Sigurnosna kompanija Sophos, objavila je da je jedna hakerska skupina iz Rusije i Ukrajine u malo više od mjesec dana naplatila oko 16,5 milijuna dolara u bitcoinima, uglavnom od žrtava u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvan financijskog sustava i lako zamjenjiv za novac

Kriminalci vole kriptovalutu jer je mogu čuvati u digitalnom novčaniku i izvan bilo kakvog službenog financijskog sustava i nadzora vlasti, a lako ga mogu zamijeniti za tradicionalne valute. Bitcoin trenutno vrijedi 290 dolara. New York Times je objavio screenshot jedne hakerske poruke u kojoj se traži otkupnina u bitcoinima.

Šest godina nakon što ga je stvorio misteriozni matematički genij poznat samo po pseudonimu Satoshi Nakamoto, bitcoin polako ulazi u mainstream. Velika imena poput banke Goldman Sachs ili njujorške burze NYSE te velikih investicijskih fondova, počeli su ulagati u bitcoin mjenjačnice, burze i niz startupa koji se bavebitcoinom.

Ulagače privlači bitcoinova superiorna tehnologija

Ulagače privlači superiorna tehnologija, od jednostavnosti i brzine transakcija do enkripcije, stabilnosti i sigurnosti sustava, u Nakamotovu izumu vide dalekosežne mogućnosti primjene u financijskoj industriji. Bitcoin ima i ozbiljnih problema, riječ je izuzetno nestabilnoj i nepredvidljivoj valuti na kojoj su mnogi ulagači izgubili ozbiljan novac, mnogo ljudi još ne zna za bitcoin i njegove mogućnosti, a i sam sustav proizvodnje i transakcija bitcoina pokazat će se ograničenim ako se naglo poveća potražnja za njim.

Bitcoin ima ozbiljan problem s imidžom

Možda najveći problem bitcoina je njegov imidž omiljene valute novih kriminalaca. Bitcoin je bio službena valuta a najvećem online crnom tržištu Silk Road, nekoliko velikih bitcoin burzi propalo je zbog kriminala, nedavno su na Floridi uhićena dvojica muškaraca, optužena da su preko zloćudnog softvera upućivali žrtve na svoju stranicu Coin.mx preko koje su naplaćivali otkupnine, a stranicu su koristili i za pranje novca.

Nekoliko financijskih kompanija napala je skupina poznata kao DD4BC prijeteći da će im srušiti stranicu ako ne plate u bitcoinima, iznosi se kreću oko 10 tisuća dolara i napadi su gotovo stalni. Jedna brokerska kuća objavila je njihov mail u kojemu piše: “Nemojte me ignorirati, do će samo povisiti cijenu. Kad mi platite, slobodni ste dok je god živa vaša web stranica.” Neke kompanije uspiju odbiti napade, ali kriminalci još uvijek uspijevaju iznuditi stotine tisuća dolara, prenosi Telegram.hr.

Digitalne iznude nisu novost, samo što su napadači dosad uglavnom tražii bankovne transfere i plaćanje karticama. Bitcoin je problem i policiji, koja je puno lakše ulazila u trag kriminalcima dok su se koristile te stare metode. Teško je procijeniti i broj žrtava jer malokoja prijavi napad.

Kopirati
Drag cursor here to close