Tri zanimanja

Nova zanimanja u Srednjoj prometnoj školi Mostar

Sci-Tech / Flash | 26. 05. 2016. u 12:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rukovodstvo Srednje prometne škole na osnovu istraživanja rada došlo je do ideje za uvođenjem novih zanimanja u ovoj školi. Iz škole su se odlučili uvesti dva trogodišnja i jedno četverogodišnje zanimanje.

Tehničar za sigurnost u cestovnom prometu ( četverogodišnje zanimanje)

U ovom zanimanju aktivnosti su usmjerene na odvijanje prometa prema propisanim pravilima.

Cilj je sprječavanje prometnih prekršaja i posljedica. Tehničar procjenjuje štete na motornim vozilima za osiguravajuća društva i agencije. Provodi unutarnju kontrolu cestovnoga prometa u državnim inspekcijama, organizira proces obuke kandidata za vozače i kontrolu u autoškolama, kao i umjeravanje tahografa pri tehničkim pregledima vozila. Sudjeluje u projektiranju, postavljanju i održavanju prometne signalizacije. Školovanje traje četiri godine, objavljeno je na stranici škole.

Praktična nastava se realizira u suradnji s MUP-om i poslovnim partnerima kao što su: osiguravajuća društva, tehnički pregledi vozila i poduzeća za ceste i proizvodnju prometne signalizacije. Nakon završenog obrazovanja za ovo zanimanje, učenik može nastaviti školovanje na srodnima tehničkim fakultetima.

Jedna od velikih prednosti ovog zanimanja je nastavak školovanja na odjelu Promet i Logistika na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru

Rukovatelj građevinskim i pretovarnim strojevima (trogodišnje zanimanje)

Zanimanje osposobljava učenike za poslove premještaja raznovrsnih materijala i roba unutar industrijskih pogona, gradilišta ili skladišta. Rukovatelj ovim strojevima neizbježan je pri istovaru brodova, kamiona ili zrakoplova. Suvremeni razvoj tehnologije u ovoj oblasti zahtijeva stručno usavršene radnike koji upravljaju ovakvim strojevima. Školovanje traje tri godine.

Dizaličar (trogodišnje zanimanje)

Ovim zanimanjem stječu se znanja i sposobnosti za rukovanjem toranjskom, mosnom, portalnom ili radioničkom dizalicom i teretnim dizalima (liftovima). Dizaličar je odgovoran za ispravnost manipulacije teretom i cjelovitost izvršenih radova. Svakodnevno provjerava tehničku ispravnost stroja i otklanja eventualne kvarove. Školovanje traje tri godine.

Srednja prometna škola do sada je nudila sedam zanimanja, od toga pet četverogodišnjih: tehničar cestovnog prometa, tehničar PT prometa, tehničar za logistiku i špediciju, tehničar za željeznički promet, zrakoplovni prometnik, te dva trogodišnja zanimanja: vozač motornog vozila i automehaničar.

Kopirati
Drag cursor here to close