Brzo skeniranje

Nova tehnologija skeniranja smanjit će redove na aerodromima

Sci-Tech / Flash | 27. 10. 2016. u 12:54 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nekoliko američkih gradova uskoro će početi testiranje novog sustava skeniranja tijela zahvaljujući kojem bi se u budućnosti mogle uvelike smanjiti gužve prilikom sigurnosnih pregleda na aerodromima.

Sustav koji je razvila kompanija Evolv Technology baziran je na umjetnoj inteligenciji te će u samo djeliću sekunde skenirati putnike i prepoznati sumnjive predmete poput pištolja, noževa, bombi i slično.

Putnici neće trebati, kao danas, ostavljati ključeve, telefone i ostale stvari u posebnim kutijama (dok se tehnologija ne usavrši, ostavit će na traci za posebno skeniranje samo torbe i ruksake), već će bez usporavanja proći kroz 'vrata' s ugrađenim skenerom, dok će se na ekranu tableta sigurnosnog osoblja pokazati tko može bez problema proći dalje, a koga, zbog potencijalno sumnjivih predmeta, treba zaustaviti i detaljnije pretražiti, piše Zimo.co.

Osim metalnih predmeta, ovi skeneri bez problema mogu identificirati i ostale predmete poput 3D isprintanog oružja, ali mogu snimati i ''realistične fotografije ljudskih tijela ispod odjeće''.

''Nikad ne bi nikome omogućili pregled anatomskih detalja tako da nema nikakvog striptiz showa'', komentirao je izvršni direktor Evolva i dodao kako se podaci skenera nikada ne pohranjuju na servere te kako se ne mogu povezati s osobama.

Podatke koje bilježi skener procesira sustav baziran na umjetnoj inteligenciji koji je ''naučen'' da primijeti objekte poput oružja, samoubilačkih prsluka, noževa i slično, a skener također ima i kameru koja fotografira svakog pojedinca.

Iako mogu prepoznati sve sumnjive predmete koje osobe pokušavaju unijeti, trenutno i dalje ne mogu prepoznati sve opasne stvari koje se nose u torbama, zbog čega će ih putnici na početku morati ostavljati na traci za posebno skeniranje, a iz Evolva kažu kako im je u budućnosti cilj omogućiti ljudima da pored skenera prolaze noseći i prtljagu, bez da je ostavljaju na dodatnoj traci.

S obzirom kako je ova tehnologija brža i jednostavna u odnosu na trenutne skenere koji se koriste na aerodromima, ona bi se u budućnosti mogla koristiti i na brojnim drugim mjestima poput kolodvora, trgovina i na drugim mjestima na kojima se kreće veliki broj ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close