Noć istraživača BiH 2016

Noć istraživača i u Mostaru

Kultura / Film TV | 31. 08. 2016. u 11:03 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Petu godinu za redom u Bosni i Hercegovini se obilježava najzabavnija noć znanstveno i istraživačkog rada, ''Europska Noć istraživača 2016” pod sloganom ''Otkrijte nepoznato'', priopćeno je.

Ove godine manifestacija se održava u petak, 30. rujna, u pet bosanskohercegovačkih gradova – Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Bijeljini i Goraždu, priopćeno je.

Sve zainteresirane institucije, organizacije, tvrtke i pojedinci koji se bave znanosti, istraživanjem i inovacijama su pozvane da se i ove godine prijave za sudjelovanje u Noći istraživača u nekom od ovih pet gradova. Svoj rad možete predstaviti kroz znanstveni sajam, znanstveni kutak ili natjecanje za srednje škole, u okviru koga će se posebno cijeniti ideja, inovativnost, kreativnost i originalnost.

Cilj manifestacije je povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u Bosni i Hercegovini, podrška istraživačima i promocija dostignuća lokalnih znanstvenika, inovatora i poduzetnika. I ove godine će posjetiteljima biti predstavljeno mnoštvo zabavno-informativnih sadržaja kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja i igre, te znanstvenu zabavu na kraju.

Natječaj za sudjelovanje u Noći istraživača BiH 2016. je otvoren do 20. rujna 2016. godine. Najzanimljivije, najedukativnije i najinovativnije prezentacije će biti predstavljene na Noći istraživača 2016. Pobjednici srednjoškolskih timova, kao i najinovativnija prezentacija na Sajmu tehnike i inovacija će biti nagrađeni vrijednim nagradama.

Europsku Noć istraživača u Bosni i Hercegovini zajedničkim snagama realiziraju Oxfam u Bosni Hercegovini, Institut za hidrotehniku Sarajevo,agencija Tidea, Univerzitet za poslovne studije Banja Luka, Koledžu ujedinjenog svijeta u Mostaru, te Privredna komora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Za više informacija o manifestaciji posjetite www.nocistrazivaca.ba,facebook.com/NocIstrazivacaBiH, gdje se nalaze i sve informacije o kategorijama sudionika i uvjetima sudjelovanja za svih pet gradova.

Europska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Europske unije i organizira se svakog posljednjeg petka u rujnu, s ciljem promocije znanstvenih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o utjecaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Europe, pa je tako prošle, 2015. godine održana u više od 300 gradova u 30 europskih država. Od 2014. godine ''Noć istraživača'' je postala ''Europska noć istraživača'' pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

Kopirati
Drag cursor here to close