Priznanje

Nobelova nagrada za kemiju za otkriće kako se obnavlja oštećeni DNK

Sci-Tech / Flash | 07. 10. 2015. u 11:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švedski znanstvenik Tomas Lindahl, američki Paul Modrich i turski Aziz Sancar osvojili su Nobelovu nagradu za kemiju za radove na otkrivanju načina na koji stanice obnavljaju oštećeni DNK, objavila je srijedu švedska akademija znanosti.Znanstvenici su otkrili i kako na molekularnoj razini stanica čuva genetske informacije.

"Njihov rad pruža temeljna znanja o tome kako živa stanica funkcionira i kako se, na primjer, koristi za razvoj novih metoda liječenja raka", objavila je Švedska kraljevska akademija znanosti u priopćenju kojim je dodijelila nagradu vrijednu osam milijuna švedskih kruna (6,5 milijuna kuna).

"Njihov rad osigurao nam je temeljno znanje o tome kako živa stanica funkcionira i, primjerice, kako se koristi za razvoj novih lijekova za borbu s rakom", ustvrdili su švedskoj akademiji.

Svakoga sada DNA molekule trpe štetu od UV zračenja i karcinogenih substanci, a pošto su izložene i spontanim promjenama staničnog genoma to ih čini nestabilnima.

Molekularni sustavi, međutim, stalno popravljaju oštećeni DNK kako bi osigurali da "se ljudski genetski materijal ne dizentegrira u potpuni kaos".

Lindahl, koji je rođen 1938. i ravnatelj je Instituta Francisa Cricka, otkrio je da DNK nije stabilna kao što se mislilo u sedamdesetim godinama, što ga je pak dovelo i do otkrića da postoji molekularni mehanizam koji popravlja njezina oštećenja.

Modrich, profesor biokemije na medicinskom fakultetu u Durhamu rođen 1946., demonstrirao je kako stanica ispravlja greške kad se DNK replicira tijekom podjele stanica, a Sancar, također profesor biokemije u Americi, mapirao je mehanizam kojim se stanice koriste na popravljanju oštećenja nanesenih UV zračenjem.

Nagrada za kemiju treća je ovogodišnja Nobelova nagrada. Japanski znanstvenik Takaaki Kajita i njegov kanadski kolega Arthur McDonald dobili su je u utorak za fiziku za otkriće neutrinskih oscilacija, a nagradu za medicinu, objavljena u ponedjeljak, pripala je Williamu Campbellu, Satoshiju Omuri i Youyou Tuu za njihove radove na liječenju malarije i endemskih tropskih bolesti koje uzrokuju paraziti.

U četvrtak će biti objavljen dobitnik Nobela za književnost, u petak za mir, a u ponedjeljak za eknomiju.

Kopirati
Drag cursor here to close