Udarac za gradonačelnika

Ništa od izgradnje futurističkog aerodroma u Londonu

Sci-Tech / Flash | 02. 09. 2014. u 10:51 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt izgradnje novog futurističkog aerodroma u istočnom dijelu Londona danas je odbačen, čime je zadan ozbiljan udarac njegovom glavnom promoteru gradonačelniku Londona, Borisu Johnsonu.

Naime, povjerenstvo koje je imenovala britanska vlada sa zadatkom da utvrdi potrebe aerodroma u Britaniji, priopćilo je da "nije uvjereno da je izgradnja velikog aerodroma na vumjetnom otokuu na ušću Temze pravi odgovor za potrebe Londona, kao ni za potrebe zračnog povezivanja čitave Britanije", javlja britanski javni servis BBC.

''Iako prepoznajemo potrebu za novom zračnom lukom, vjerujemo da ona treba biti dio efikasnog sustava kako bi se zadovoljile potrebe velikog i šarolikog tržišta kao što je London'', navodi se u priopćenju Povjerenstva, i dodaje da postoji ozbiljna sumnja u vezi s radom potencijalnog velikog aerodroma na ušću Temze.

U priopćenju Povjerenstva se također navodi da bi realizacija tog projekta bila izuzetno skupa, kao i da bi ekološke probleme bilo jako teško prevazići.

''Čak i najmanje ambiciozna verzija projekta koštala bi između 70 do 90 milijardi funti, uz znatno veliko učešće javnih financija, u rasponu od 30 do 60 milijardi funti'', navodi se u priopćenju.

Odlukom o eliminiranju tog projekta, pod nazivom "Borisov otok" po gradonačelniku Londona, Povjerenstvo je sada ostalo s tri alternativna rješenja: da doda treću pistu na londonskom aerodromu Heatrow, da produži postojeću pistu na tom aerodromu, ili da izgradi novu pistu na drugom londonskom aerodromu Gatwicku, prenosi Blic.

Kopirati
Drag cursor here to close