Primjer mamuta

Ništa dobro za budućnost životinja

Sci-Tech / Flash | 26. 07. 2015. u 19:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fauna koja je krasila našu planetu krajem posljednjeg ledenog doba, a čiji je najpoznatiji predstavnik mamut, najvjerojatnije je iščezla zbog niza brzih klimatskih promjena.

Naime, najnovije studije ukazuju da su temperature za vrlo kratko vrijeme u tom razdoblju porasle za između 1 i 13 stupnjeva Celzijusa i to za samo nekoliko desetljeća, prenosi B92.

Studija ukazuje da je prije između 60.000 i 12.000 godina globalno zatopljenje dovelo do izumiranja onih vrsta koje fiziološki nisu bile dovoljno prilagođene višim temperaturama.

Vođa studije Alan Cooper kaže da je otopljavanje promijenilo i vegetaciju planete.

Štoviše, nova studija koju je provela Eline Lorenzen, sa sveučilišta u Kopenhagenu, pokazuje da je brzo zagrijavanje planete više utjecalo na faunu od posljednjeg glacijalnog maksimuma, kada je veličina ledenog pokrivača u posljednjem ledenom dobu dostigla svoj vrhunac.

''Ova studija bi nam trebala otvoriti oči. Imamo empirijski dokaz da je brzo klimatsko zagrijavanje imalo veliki utjecaj na životinje u posljednjih 50.000 godina. To ne govori ništa dobro o budućem preživljavanju velikih populacija životinja u budućnosti'', rekla je Lorenzen.

Kopirati
Drag cursor here to close