nezadovoljstvo

Neisplaćene stipendije podigle bilećke studente na noge

Sci-Tech / Flash | 04. 08. 2015. u 17:38 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 60 bilećkih studenata okupilo se danas ispred zgrade Opštine Bileća, kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog toga što im za akademsku 2014/2015. godinu nije isplaćena nijedna stipendija. Njima je danas obećano da će do kraja godine dobiti svih pet stipendija koje im Općina duguje, a prvi dio dobit će u rujnu.

Predstavnici bilećkih studenata ovom prilikom sastali su se s potpredsjednikom Skupštine općine Nemanjom Papićem, načelnikom Odjeljenja za gospodarstvo i društvene djelatnosti Radom Kozjakom i zamjenikom načelnika Općine Bileća Branimirom Delićem, koji su im, kažu, rekli da isplata stipendija ovisi od Hidoeletrana na Trebišnjici.

''HET će nakon remonta početi sa radom u rujnu i onda Općina od te proizvodnje očekuje da isplati nama zaostale stipendije. Ako krene ta proizvodnja, do kraja rujna će biti dvije-tri stipendije, a garantirali su nam da će do kraja godine biti isplaćeno pet stipendija svima'', kaže Miloš Bajović, student četvrte godine politologije u Banja Luci.
Razloga za nezadovoljstvo studenata iz Bileće, kaže, ima mnogo.

''Čekali smo da se usvoji proračun jedno pola godine, a on je usvojen krajem lipnja i sredstva su predviđena u iznosu od 150.000 maraka. Valjda po nekoj logici ako nešto usvajate, to znači da to mora postojati. Dakle, pare su usvojene, ali para nema. Oni su nas pozvali na novi razgovor u rujnu, a ovaj je trebao biti i ranije, da se ne čeka ovoliko. Ovo je prvi razgovor između nas, što je sramota za obje strane. Rekli su da ne znaju iz kojih razloga načelnik općine Miljan Aleksić i načelnica Odjeljenja za financije Nataša Mitrić nisu nazočili sastanku'', navodi Bajović.

Gojko Radmilović, student treće godine ekologije i zaštite životne sredine u Banja Luci, kaže da stipendije svima mnogo znače, a posljednju su primili u siječnju i to za prošlu akademsku godinu.

''Stipendije su nekima džeparac, a neki njima plaćaju privatni smještaj. Više puta su nam iz općine obećavali da će stipendije biti isplaćene, ali nijednom nisu ispunili to svoje obećanje'', ističe Radmilović.

Tješi ih jedino, kažu, to što će od sljedeće godine napokon biti uvedeni kriteriji za dodjelu stipendija, a sudjelovanje u njihovom pravljenju imat će i sami studenti.

''Općina Bileća je do sada davala stipendije svim redovnim studentima svih godina, bilo privatnih ili državnih, što je iznosilo oko pola milijuna maraka tijekom godine i to će se svakako mijenjati. Studenti koji studiraju prestižne, deficitarne fakultete i studenti koji imaju visok prosjek bit će i dalje stipendirani, dok stipendije neće biti dane studentima prve godine i onima s nižim prosjekom. Nadamo se da će i studenti sudjelovati u javnoj raspravi o novim kriterijima da bismo najviše stipendirali najbolje studente – rekao je nakon sastanka Nemanja Papić, potpredsjednik Skupštine.
Sada, kaže, mogu samo obećati studentima da će im sva dugovanja biti izmirena do kraja godine i da već u rujnu mogu očekivati jedan dio isplate stipendija.

Općina Bileća krajem prosinca prošle godine odlučila je da za stipendije u akademskoj 2014/2015. godini bude izdvojeno 150.000 maraka, umjesto 400.000 što je do sada bio slučaj, pa je odlučeno da zbog smanjenja budžeta broj primaltelja stipendije ostane isti, ali da svi prime po pet, a ne deset stipendija.

Stipendije treba primiti ukupno 293 studenta i to u sljedećim iznosima:
studenti iz obitelji poginulih boraca – 80 KM
studenti iz obitelji četvero i više djece – 70 KM
druga godina studija – 90 KM
treća godina studija – 100 KM
četvrta godina studija – 110 KM
peta godina studija – 120 KM
šesta godina studija – 120 KM
master studije – 130 KM
apsolventi – 140 KM

Općina Bileća je među onima koje u Republici Srpskoj najviše izdvajaju iz proračuna za ove namjene budući da mjesta s mnogo većim brojem stanovnika, poput Bijeljine, stipendiraju oko stotinu studenata. Zbog toga bilećki studenti smatraju da će njihov problem biti riješen kada se uvedu kriteriji za dodjelu stipendija u njihovoj općini, pa bi sadašnja izdvajanja bila sasvim dovoljna da svi koji su stipendije zaslužili marljivim učenjem i radom iste dobiju na vrijeme.

Kopirati
Drag cursor here to close