Suzbijanje do kolovoza

Neaktivnost globalne zajednice dovela do tragičnih posljedica ebole

Sci-Tech / Flash | 23. 03. 2015. u 15:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Epidemija ebole u zapadnoj Africi okončat će se do kolovoza, rekao je u ponedjeljak šef misije UN-a za ebolu Ismail Ould Cheikh Ahmed.

Godinu dana pošto je službeno proglašena epidemija, taj smrtonosni virus ubio je više od 10.000 ljudi, i to najviše u najteže pogođenim zemljama Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.

Ahmed je priznao za britanski BBC da su UN griješile u početnoj fazi epidemije, i da su se ponekad ponašale "arogantno".

Medicinska dobrotvorna organizacija "Liječnici bez granica" ocijenila je da je "neaktivnost globalne zajednice" dovela do tragičnih posljedica ebole, prenosi Beta.

Podsjetimo, epidemija ovog veoma zaraznog virusnog oboljenja započela je u Zapadnoj Africi ožujka 2014. Do kraja veljače ove godine od nje je oboljelo više od 23.000 ljudi, od kojih je 9.729 umrlo. Liberija je uz Gvineju i Sijera Leona bila jedna od zemalja najteže pogođenih ebolom.

Trenutačno je na kriznim područjima čak deset puta manje novooboljelih. No stručnjaci upozoravaju - opasnost nije prošla.

U Gvineji, zemlji s mnogo gospodarskih problema, epidemiju su, čini se, uspjeli suzbiti. Ali samo uz međunarodnu pomoć. U Liberiji su mjesecima su bile zatvorene škole, državne ustanove, gotovo je cijeli život stao. Sve dok nisu počeli s preventivnim cijepljenjem. Koje je, eto, dalo rezultate - novooboljelih gotovo da nema, javio je HRT.

U Sijera Leoneu također sve manje oboljelih, ali problema je sve više. Saniraju se stambeni objekti u kojima su dosad živjeli zaraženi. A novca za sanaciju - niotkud.

Prema riječima djelatnika iz WHO-a ovo je najkritičnije razdoblje za ponovno širenje zaraze, jer nema novih prijavljenih slučajeva i ljudi se opuštaju, a cjepiva koja se testiraju vjerojatno do kolovoza neće biti odobrena.

Kopirati
Drag cursor here to close