Sufinanciran prijevoz

Ne žele prijevoznika: Roditelji u Kupresu žele djecu sami prevoziti u školu

Sci-Tech / Flash | 03. 03. 2015. u 14:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijevoz učenika osnovne i srednje škole na području općine Kupres organiziran je na način da se prijevoz sufinancira tako što se roditeljima na temelju izdanih rješenja za svako dijete mjesečno uplaćuje određena količina novca koja pokriva troškove prijevoza, za Fenu je kazao načelnik općine Kupres Perica Romić.

Privatni prijevoznik iz Kupresa koji je prijašnjih godina vršio prijevoz učenika te koga je ova odluka najviše pogodila, već pola godine kroz priopćenja reagira te nudi nagodbu općini Kupres u vezi sa daljnjim angažmanom jer je s ovim trenutnim stanjem njegovo daljnje poslovanje dovedeno u pitanje.

Po načelnikovim riječima, razlog što je to tako i što je donesena spomenuta odluka, leži u činjenici da je natječajem koji je prošlo ljeto bio raspisan za prijevoz učenika bilo definirano da će roditelji u određenom postotku sudjelovati u sufinanciranju, a ukoliko ne pristanu da će se natječaj poništiti te da će im se izdati rješenja na temelju kojih će im općina na njihove račune uplaćivati sredstva za prijevoz učenika,

S obzirom na to da je samo šest roditelja pristalo da prijevoznik prevozi djecu, Romić je istakao da se postupilo na naprijed navedeni način.

"Razlog zbog kojeg roditeljima više odgovara ovakav način prijevoza je to što je posljednjih desetak godina prijevoz bio organiziran na način da se djecu ujutro vozilo od 7.15 do 8 sati u školu, a od 13 do13.45 sati ih se vraćalo iz škole što je u osnovi odgovaralo djeci od petog do osmog razreda (35 posto djece) osnovne škole te su oni mogli autobusom i ići u školu i vraćati se iz škole'', kazao je Romić.

Također je na ovo dodao da su roditelji morali svojim automobilima ići po djecu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole čija nastava završava oko 11 sati te po djecu koja idu u srednju školu, a s nastavom završavaju u 14 sati.

Ovakvim načinom, kako kaže, stvarali su se dvostruki troškovi kako za općinu tako i za roditelje, što je bilo neodrživo.

"S druge strane, bilo koji prijevoznik koji ispunjava zakonske uvjete za prijevoz učenika bez ikakvih problema može registrirati liniju za prijevoz te prevoziti učenike, a općina će svoju zakonsku obvezu sufinanciranja prijevoza učenika i dalje izvršavati na način da se sufinancira prijevoz učenika kako je to rješenjima o sufinanciranju prijevoza učenika i određeno'', naglasio je načelnik općine Kupres Perica Romić.

Kopirati
Drag cursor here to close