Ženeva

Nastavlja se ispitivanje cjepiva protiv ebole

Sci-Tech / Flash | 07. 01. 2015. u 14:15 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klinička ispitivanja eksperimentalnog cjepiva protiv virusa ebole, bolesti koja je teško pogodila zapadnu Afriku, nastavljena su u Ženevi nakon prekida polovinom prosinca, doznaje se u srijedu iz gradskih sveučilišnih bolnica.

Klinička ispitivanja se odnose na cjepivo VSV-ZEBOV koja će se primjenjivati u slabijoj dozi nego što je bio slučaj u prvim probama koje su počele krajem studenog. Cijepljenje 56 volontera počelo je u ponedjeljak i trajat će do kraja siječnja.

Cijepljenje, koje je počelo 29. studenog, izazavalo je upale zglobova što je dovelo do prekida ispitivanja polovinom prosinca iz predostrožnosti. Bol u zglobovima je nestala bez liječenja.

Cjepivo testirano u Ženevi proizvela je jedna kanadska državna agencija, s licencom američke firme New Link Genetics. Ovo cjepivo se ispituje u Njemačkoj, Kanadi, SAD-u i Gabonu. Konačni rezultati ovih ispitivanja očekuju se u ožujku 2015.

Prema posljednjem izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije, broj umrlih u svijetu je porastao na 7.900, a broj oboljelih na 20.300. Skoro sve žrtve su registrirane u zapadnoj Africi, preciznije u Sierra Leoneu, Liberiji i Gvineji.

Kopirati
Drag cursor here to close