'Rosetta'

Nakon sedam mjeseci hibernacije, probudio se robot Philae

Sci-Tech / Flash | 15. 06. 2015. u 05:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Robot "Philae" s misije "Rosetta" probudio se nakon sedam mjeseci hibernacije i uspio uspostaviti vezu sa Zemljom u trajanju dužem od jedne minute, priopćila je  Europska svemirska agencija (ESA).

Mali laboratorij postao je prva letjelica koja se spustila na kometu kada se, prošlog studenog, zakačila za zaleđeno tle repatice 67P/Čurjumov-Gerasimenko.

Nakon povijesnog prizemljenja, Philae je uspio obaviti čitav niz eksperimenata i poslati podatke na Zemlju, da bi se poslije 60 sati rada ugasio. Znanstvenici su se sve vrijeme nadali da će se File probuditi kada se kometa približi suncu i time omogući sondi da napuni batarije putem solarnih panela.

Njemački zrakoplovni centar (DLR), koji upravlja malom sondom, priopćio je da je Philae uspostavio komunikaciju u subotu u 22.28 sati, poslavši oko 300 paketa podataka preko letjelice Rosette koja kruži oko komete.

"Philae se odlično drži. Lender je spreman za rad - kazao je vođa projekta Stefan Ulamek, prenosi AP.

U svojoj kompjuterskoj memoriji, Philae ima još 8.000 paketa podataka koje treba  poslati Zemlji, a za koje se znanstvenici nadaju da će im pomoći da saznaju točnu lokaciju lendera na kometi Čurjumov-Gerasimenko, prenosi Tanjug.

Philae je ušao u hibernaciju 15. studenog 2014. nakon 60 sati rada.

Kopirati
Drag cursor here to close