U FBiH nema slučajeva

Najviše tigrastih komaraca u Hercegovini i nisu zaraženi Zika virusom

Sci-Tech / Flash | 27. 05. 2016. u 07:39 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do sada nije registriran ni jedan slučaj infekcije virusom Zika u FBiH, potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

''U Federaciji BiH, prema istraživanjima koja je provodio Veterinarski fakultet u Sarajevu, u okviru zajedničkog projekta ‘European Network for Sharing Data on the Geographic Distribution of Arthropod Vectors, Transmitting Human and Animal Disease Agents’, koji financiraju EFSA i ECDC, ova vrsta komarca registrirana je u većem dijelu Hercegovine, međutim, tigrasti komarci nisu zaraženi virusom Zika'', kazali su za Večernji list iz ZZJZ FBiH. Već ranije je potvrđena prisutnost ove vrste komarca u pet općina u Republici Srpskoj. Prema tvrdnjama iz ZZJZ-a FBiH, promjenljivo vrijeme ovoga proljeća u cijeloj Europi umanjuje aktivnosti komaraca pa je time i eventualni rizik od bolesti nizak.

''Što se tiče globalne procjene rizika, virus Zika nastavlja se širiti, osobito u područjima gdje je vektor prisutan te zemlje moraju biti oprezne i provoditi mjere zaštite, kao i slijediti preporuke Svjetske zdravstvene organizacije”, kazali su iz ZZJZ.

Podsjetimo, na području BiH uz rijeku Savu nedavno je potvrđeno širenje staništa tigrastog komarca. Provjere koje je proveo Veterinarski institut Republike Srpske potvrdile su prisutnost tigrastog komarca na području Banja luke, Laktaša, Bijeljine, Bosanske Gradiške i Bosanskog Broda, prenio je banjalučki list "Glas Srpske".

Inače, u sljedećih nekoliko mjeseci, dolaskom toplijeg vremena, očekuje se širenje virusa Zika u Europi, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). Iz SZO-a smatraju kako aktualne rizike ne treba podcjenjivati. Najveća opasnost može se javiti na otoku Madeira i crnomorskoj obali Rusije i Gruzije. Francuska će najvjerojatnije imati umjereni rizik. Slijede je Italija, Malta, Hrvatska, Izrael, Španjolska, Monako, San Marino, Turska, Grčka, Švicarska, Bugarska, Rumunjska, Slovenija, Gruzija, Albanija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Rizik u Velikoj Britaniji dosta je nizak.

Podsjetimo, U Hrvatskoj je registriran slučaj prve osobe zaražene virusom Zika.Hrvatska državljanka zarazila se ovim virusom u Brazilu gdje je boravila prije nekoliko mjeseci, objavila je Al Jazeera. Kad se vratila u Hrvatsku nije bilo opasnosti od zaraze, potvrdio je Zavod za javno zdravstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close