Romska problematika

Najveći problemi mostarskih Roma su obrazovanje i posao

Sci-Tech / Flash | 22. 10. 2016. u 07:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako do obrazovanja, posla, zdravstvene zaštite – odgovori su do kojih su predstavnici udruženja Kali Sara-Romski informativni centar i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine pokušali doći zajedno s mostarskim Romima, sve u sklopu pripreme novih akcijskih planova Bosne i Hercegovine za rješavanje romske problematike.

U proces obrazovanja u BiH uključeno je 45 posto romske djece. Uglavnom pohađaju osnovnu školu, mada je sve više onih koji upisuju srednju, pa čak i fakultet. No, institucionalni pristup pomoći obrazovanju Roma daleko je od zadovoljavajućeg, upozoravaju njihovi predstavnici, javlja Federalna.ba.

"Još uvijek se zadovoljavamo nabavkom besplatnih knjiga za prvi razred, a od drugog do devetog niko ne vodi računa", kaže Dervo Sejdić, potpredsjednik Udruženja Kali Sara-Romski informativni centar.

Da problemima s kojima se romska populacija svakodnevno suočava, u Bosni i Hercegovini nedostaje integrirani pristup, priznaju i u vlasti. To, kažu, namjeravaju mijenjati novim Akcijskim planovima za rješavanje romske problematike.

"Kome damo stan da mu pokušamo naći i posao, da bi mogao plaćati režije i svojoj obitelji osigurati hkruh", kaže Želimir Alić, predstavnik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Akcijski  planovi trebali bi biti usvojeni za period 2017-2020. godina, sve s ciljem rješevanja stambenih, te pitanja zdravstvene zaštite i zapošljavanja Roma, najbrojnije, ali i ekonomski najugroženije manjine u Bosni i Hercegovini.  

Kopirati
Drag cursor here to close