A gdje smo mi?

Na popisu 1.000 najboljih sveučilišta nijedno iz BiH

Sci-Tech / Flash | 23. 07. 2015. u 08:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezultati najnovijeg istraživanja o kvalitetiu i uvjetima obrazovanja na sveučilištima u svijetu pokazali su da je samo nekoliko sveučilišta iz zemalja regije Balkana uspjelo svrstati na popis 1.000 najboljih, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja Centra za rangiranje sveučilišta u svijetu (CWUR) za 2015. godinu, najbolje sveučilište je američki Harvard, a slijede Stanford, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, Oxford, Sveučilište Columbia, Sveučilište u Californiji, Sveučilište u Chicagu, Princeton i Sveučilište Cornell.

Na prestižnoj listi najboljih 10 sveučilišta u svijetu, osam su američki, dok su preostala dva britanska sveučilišta.

Među 1.000 najboljih četiri balkanska sveučilišta

Od zemalja regije Zapadnog Balkana, na popisu 1.000 najboljih našla su se sveučilišta iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, dok iz BiH, Albanije, Makedonije, Kosova i Crne Gore na ovom popisu nema nijednog sveučilišta.

Prema istraživanju CWUR-a, Sveučilište u Ljubljani je pozicionirano na 504. mjestu, a još jedno slovensko sveučilište, Sveučilište u Mariboru se nalazi na 820. mjestu popisa, Sveučilište u Zagrebu zauzima 551. mjesto i Sveučilište u Beogradu se nalazi na 726. mjestu, piše Agencija Anadolija.

Od ostalih zemalja iz šire regije, na popisu se nalazi 12 sveučilišta iz Austrije, jednoiz Bugarske, sedam iz Grčke, šest mađarskih, dva iz Rumunije, jedan slovački i deset turskih sveučilišta. Najbolji među njima su Sveučilište u Beču koje se nalazi na 223. mjestu popisa, Medicinsko sveučilište u Beču na 265. i Nacionalno sveučilište u Ateni koji se nalazi na 301. mjestu.

Na popisu čak 229 američkih sveučilišta

Na osnovu liste CWUR-a da se zaključiti da su Sjedinjene Američke Države (SAD) lider u oblasti visokoškolskog obrazovanja, odnosno daleko ispred Kine, Njemačke, Indije i Rusije po broju najboljih sveučilišta u svijetu.

Naime, na ovom prestižnom popisu se nalazi 229 američkih sveučilišta, a slijedi Kina sa 83, Japan 74, Velika Britanija 65, Njemačka 55, Francuska 49, Italija 47, Španija 40, Južna Koreja 36, Kanada 33, Australija 27, Tajvan 21, Brazil 18, Indija 16, a zanimljivo je da se na popisu najboljih nalazi samo pet ruskih sveučilišta.

Od europskih zemalja, na popisu se još nalaze i sveučilišta iz Belgije, Cipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, Islanda, Irske, Litve, Nizozemske, Norveške, Poljske, Portugala, Švedske i Švicarske.

Centar za rangiranje sveučilišta u svijetu (CWUR) popis najboljih sveučilišta u svijetu je sastavio na osnovu kriterija kao što su kvaliteta obrazovanja i obuke studenata, prestiž i ugled osoblja i kvaliteta znanstvenih istraživanja.

CWUR koristi osam objektivnih indikatora prilikom ocjenjivanja kvalitete visokoškolskih ustanova u svijetu, a to su kvaliteta obrazovanja, razina zaposlenosti diplomanata, kvalitet nastavnog osoblja, objavljeni znanstveni radovi, utjecaj, citati, ugled u svijetu i broj patenata.

Kopirati
Drag cursor here to close