Ulaganje u znanost

Mostarskom Sveučilištu i Univerzitetu pripao dio kolača od 3,6 milijuna KM

Sci-Tech / Flash | 30. 12. 2015. u 13:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti u 2015. godini u oblast znanosti uložilo je 3,6 milijuna konvertibilnih maraka.

Ministarstvo je ove godine podržalo 41 projekt iz različitih znanstvenih oblasti (prirodne, tehničke, biotehničke, društvene i humanističke znanosti te biomedicine i zdravstva), za što je izdvojeno 515 000 maraka, priopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

Odobrene projekte je ocjenjivalo i vrednovalo Vijeće za znanost Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, uzimajući u obzir sveukupni značaj i razvojne prioritete Federacije Bosne i Hercegovine u svih šest znanstvenih oblasti.

Korisnici sredstava su sarajevsko, zeničko, tuzlansko, bihaćko te dva mostarska sveučilišta, kao i Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine Sarajevo.

Visokoškolskim i znanstvenim ustanovama u Federaciji BiH je, pored toga, u svrhu potpore u realizaciji različitih programa i projekata u oblasti znanosti, u 2015. godini putem ugovora dodijeljeno preko 2,5 milijuna maraka.

Za projekte bilateralne znanstveno-tehnološke suradnje međunarodnog karaktera izdvojeno je oko 100 000 maraka, dok je znanstvenim djelatnicima, istraživačima, znanstvenim društvima i komercijalnim izdavačima (na ime otkupa znanstvenih izdanja), putem javnog poziva, dodijeljena podrška u visini od 350 000 maraka.

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti u proteklom je desetogodišnjem razdoblju podržalo više od 500 znanstveno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata od značaja za Federaciju BiH, za što je izdvojeno oko osam milijuna maraka.

Time je Ministarstvo potvrdilo kontinuitet svog opredjeljenja i djelovanja u području podrške razvoju znanstveno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti u Federaciji BiH u svrhu stvaranja preduvjeta za brže uključivanje Bosne i Hercegovine u krug zemalja regije i Europske unije, opredijeljenih za izgradnju društva zasnovanog na znanju i njegovoj primjeni.

Treba naglasiti da je znanstveno-istraživačka i istraživačko-razvojna djelatnost glavni pokretač i temeljni faktor kontinuiranog i održivog napretka svih zemalja, a posebno onih u razvoju i tranziciji.

Također, činjenica je da primjena rezultata znanstveno-istraživačkog rada, odnosno produbljivanje postojećih i širenje novih znanja i tehnologija stvaraju pozitivne učinke u svim segmentima društveno-ekonomskog života.

Ministarstvo će i dalje, u skladu s objektivnim mogućnostima, aktivno sudjelovati i davati svoj puni doprinos unaprjeđenju i reformi istraživačko-razvojnog sektora, svjesno činjenice da kvalitetnim istraživanjem i razvojem znanosti težimo ukupnom progresu i afirmiranju Bosne i Hercegovine kao znanstveno i tehnološki opredijeljene države na međunarodnom planu, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close