Univerzitet

Mostarskim studentima predstavljena baza javnih financija

Sci-Tech / Flash | 26. 10. 2016. u 11:13 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fondacija Centar za zastupanje građanskih interesa (Fondacija CPI) nastavlja suradnju sa akademskom zajednicom predstavljanjem svojih aktivnosti na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Mostaru. Studentima i nastavnom osoblju predstavljena je Baza javnih financija, koja je dostupna na internetskoj stranici Fondacije CPI, cpi.ba.

Fondacija CPI je prikupila i objavila Bazu podataka javnih financija kako bi se njome služili sve građanke i građani u Bosni i Hercegovini. Iako su vlasti u BiH su dužne učiniti financijske i druge podatke javnim i dostupnim, najčešće taj posao biva prepušten organizacijama civilnog društva.

Cilj prezentacije Baze na ekonomskim fakultetima je da se poveća interes akademske zajednice za njenom upotrebom u analitičke i znanstveno-istraživačke svrhe. Baza javnih financija kao jedinstven izvor podataka o javnoj potrošnji mogla bi pronaći svoje mjesto i upotrebu i u nastavnom procesu ekonomskih fakulteta.

Nakon Sarajeva, Tuzle i Mostara, predstavljanje Baze javnih financija predstavnicima akademske zajednice nastavit će se na ekonomskom fakultetu u Banja Luci. Ova aktivnost se odvija u okviru projekta 'Od proračunske otvorenosti do participativnosti' financijski podržanog od Fonda Otvoreno društvo Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close