Učenje

Mostarski studenti na Sarajevskoj burzi i u Centralnoj banci

Sci-Tech / Flash | 25. 05. 2017. u 12:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studenti Ekonomskog fakulteta i multidisciplinarnog studija Poslovna informatika, Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, predvođeni doc. dr. Arminom Hubanom i doc. dr. Goranom Ćurićem, su 24. svibnja, u okviru dodatnih nastavnih aktivnosti, posjetili Sarajevsku burzu i Centralnu banku Bosne i Hercegovine, čime su nastavili trend povezivanja teorijskih znanja i praktičnih iskustava.

Tijekom posjete Sarajevskoj burzi, Ahmed Hodžić, voditelj Odjela trgovine i nadzora je kroz interaktivnu prezentaciju, nastojao predočiti studentima osnovne informacije o Sarajevskoj burzi, o njezinim mehanizmima funkcioniranja, poziciji u ekonomskom životu, te o praktičnim koracima, vezano za kupovinu i prodaju različitih oblika financijskih instrumenata.

Na ovaj način, studenti su iz prve ruke dobili informacije koje su značajne i potrebne svakom ekonomisti, o burzi i tržištu kapitala, a SASE je još jednom pokazala da je društveno odgovorna kompanija i institucija od javnog interesa, koja daje svoj doprinos u edukaciji, obrazovanju i usavršavanju budućih visokoobrazovanih kadrova u BiH.

Drugi dio posjete mostarskih studenata se odnosio na Centralnu banku, gdje su, u okviru zanimljive prezentacije, koju je održao profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, nekadašnji viceguverner Centralne banke, dr. Enver Backović, pružene informacije o povijesti i razvoju Centralne banke BiH, od njenog utemeljenja, 1997. godine, pa sve do danas, njenim ciljevima i zadacima, te organizaciji.

''Studenti su zadovoljni posjetom, a posebno predavanjima i interaktivnom diskusijom, koja su teorijski i aplikativno obogatila njihov dosadašnji nivo spoznaja o predmetnoj materiji, a Ekonomski fakultet je ovakvim, još jednim u nizu mnogobrojnih aktivnosti, pokazao spremnost praćenja aktualnih trendova u cilju približavanja praktičnih i teorijskih znanja'', priopćeno je s Ekonomskog fakulteta mostarskog Univerziteta.

Kopirati
Drag cursor here to close