''Socijalni dan''

Mostarski srednjoškolci odlaze na posao

Sci-Tech / Flash | 31. 10. 2014. u 08:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski srednjoškolci šestu godinu za redom dio su ''Socijalnog dana'', dana kada prvi put odlaze na posao.

U ovaj projekt je uključeno više od 1.000 srednjoškolaca iz 142 srednje škole iz BiH koji će raditi na jedan dan u 150 institucija, tvrtki i organizacija u 63 općine BiH.

Već osmu godinu Udruženje ''Infohouse'' zajedno sa partnerima projekta i poslodavcima pružaju srednjoškolcima da na jedan dan vide kako izgleda obavljati različite funkcije na različitim poslovima, te tom prilikom zarade 20 KM.

Sve dnevnice koje srednjoškolci zarade na ''Socijalnom danu'' biti će uplaćene od strane poslodavaca u ''Fond Socijalni dan'', koje će biti iskorištene u realizaciju ideja i projekata učenika srednjih škola koje su sudionice projekta.

Na ovaj način u učenicima se pokušava razviti duh volonterizma.

Top poslodavci koji će u BiH zaposliti veći broj učenika su: JP "Komunalno Brčko“ 60 učenika, BH Telecom 48, JP Elektroprivreda BiH 45, Konzum 35, Grad Bijeljina 30, UniCredit banka, Općina Bihać, Arcelor Mittal Zenica i JZU ''Zdravstveni centar Brčko'' po 25 učenika, KJKP "Pokop", Hypo Alpe Adria banka i Zovko osiguranje po 20 učenika.

Generalni partner projekta je Nadbiskupijski centar pastoral mladih 'Ivan Pavao II', čija je glasnogovornica Marina Medić ranije naglasila da se srednjoškolci u okviru projekta educiraju i kako napisati projekt da bi bili konkurentni na tržištu rada.

Kopirati
Drag cursor here to close