Rubico

Mostarci izumili ''privjesak sa super moćima''

Sci-Tech / Flash | 23. 08. 2016. u 10:53 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Marin Bevanda, Luka Vučina i Robert Rozić su devetnaestogodišnjaci iz Mostara, koji su napravili ''privjesak sa super moćima'', proizvod kakvog još uvijek nema na tržištu.

Privjesak su nazvali 'Rubico', a radi se o privjesku za ključeve koji je veličine upaljača, te služi kao power bank, odnosno punjač za mobitele te ima memoriju kao usb.

''Primjerice ako se slikate ili snimate zapis, a nestane vam memorije na mobitelu, može dokumente automatski prebaciti na privjesak. Rubico također ima i bateriju, a s vremenom planiramo nadograđivati proizvod'', pojasnili su nam momci predstavljajući privjesak.

Inače, tim mladih inovatora je okupljen pod nazivom Amplius electronics, a projekt vodi menadžerica Tamara Knezović.

We won an award at the SPARK. business park Demo Day and in next few months we are launching our own campaign on...

Posted by Amplius electronics on 8. kolovoza 2016

''Mi smo StartUp iz Sparka, i zajedno smo od osmog mjeseca prošle godine, a Tamara se prije nekoliko mjeseci priključila timu kao projekt menadžerica. Marin je inače dizajner privjeska, Luka hardverski inženjer dok je Robert programer'', rekli su nam članovi tima, govoreći kako im je ideja za ovaj proizvod došla tako što su i sami svakodnevno imali problema s praznom baterijom i nedostatkom memorije na mobitelu.

''Htjeli smo prvenstveno radi sebe napraviti nešto malo, iskoristivo i pametno. Za sada krećemo s najjednostavnijim, sličnih proizvoda ima na tržištu, ali nema ovakav i ćemo ga nadograđivati. Na našoj Internet i Facebook stranici tražimo od naših posjetitelja da nam pošalju ideje i prijedloge kako bi i ti mogli uključiti u nadogradnje proizvoda'', objašnjavaju članovi Ampliusa.

Za sada je napravljena prva verzija prototipa, a razvija se i druga, kako kažu, poboljšana verzija. Razvija se i aplikacija te je napravljena web stranica.

''Privjesak će se moći kupiti u tri različite verzije. Bit će kategorije za tinejdžere, poslovne ljude i studente. Kapacitet baterije i memorije će se u svakom privjesku razlikovati, a svaki će biti izrađen od različitih materijala'', pojašnjavaju Marin, Luka i Robert, inače studenti računarstva.

Trenutno im je kažu cilj da idu na kickstarter, koji je vezan za Crowdfounding, jer im treba investicija da pokrenu masovnu proizvodnju.

''Za sada, kao što smo rekli, imamo prototip i radimo na usavršavanju matične ploče da sve bude po pravilima što se tiče mjera. Surađujemo i s Ladislavnom Jurićem, koji nam je održavao radionicu, te je postao zainteresiran za naš proizvod i s njim obavljamo sastanke savjetuje nas i pripremamo se za kickstarter kampanju'', objašnjava Knezović, dodajući kako Jurić inače ima firmu Baggizmo s kojom je izašao na kickstarter, a proizvodi torbe za muškarce.

''Jurić nam je velika podrška uz Spark, kojima se zahvaljujemo na pomoći. Nadam se kako će naš proizvod naći investitora kako bi mogli krenuti u masovniju proizvodnju'', kaže Knezović dodajući kako u devetom mjesecu tim Amplius ida ide u Sarajevo na Meet&Match – prvi korporativni događaj u regiji, što je dlična prilika za sve startupe za iskazivanje punog potencijala i uspostavljanjem partnerskih i poslovnih suradnji na tržištima EU i njihovih korporacija.

Ako želite pratiti rad ovog tima, više informacija možete potražiti na njihovoj stranici.

Kopirati
Drag cursor here to close