Moraju u privatnika

Mostar: Ženama nema tko uraditi papa test

Sci-Tech / Flash | 26. 09. 2016. u 09:37 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa test trenutno nije moguće uraditi u Domu zdravlja u Brankovcu u Mostaru. Naime, kako nam je rečeno djelatnica koja je radila na papa testovima je preminula, te se papa test neće moći obaviti do polovice mjeseca listopada.

''Papa test zasad nije moguće obaviti. Ne znamo kad ćemo ponovno obavljati ovaj nalaz, pretpostavljamo do polovice desetog mjeseca, ali ni to nije sigurno'', rečeno je iz ove ustanove.

Nepotrebno plaćanje papa testa

Na rezultate papa testa žene su čekale mjesec dana, no to za pojedine žene nije bilo dugo jer ovu pretragu nisu plaćale.

''Najlakše mi je bilo obaviti papa test u Domu zdravlja. Sad moram platiti privatno 80 KM, a to je skupo i nepotrebno jer imam markicu na zdravstvenoj'', objašnjava naša sugovornica.

Pregled kod privatnika 80 KM

Naime, ginekološki pregled uz papa test kod privatnika košta od 60 do 80 KM, te njegovi rezultati ovisno od ginekologa do ginekologa budu gotovi za deset do 15 dana.

Svakoj ženi se inače jednom godišnje preporučuje obavljanje papa testa – testa koji pruža najpreciznije informacije o zbivanjima u stanicama vrata maternice i rodnice.

Uz pomoć papa testa je moguće otkriti lezije koje prethode nastanku raka vrata maternice (tzv. premaligne ili preinvazivne lezije) te ih pravovremeno liječiti kako se zloćudna bolest ne bi niti razvila. Također, papa test pruža informacije i o prisutnosti upale, te postojanju nekih spolno prenosivih bolesti.

Kopirati
Drag cursor here to close