Dobre prakse

Mostar središte obrazovanja za primjer: Iako su uvjeti loši, postoji način da se dobro radi

Sci-Tech / Flash | 06. 12. 2014. u 14:00 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar je danas bio središte gdje su se susreli vrijedni učenici i njihovi nastavnici, koji uče i rade na inovativan i zanimljiv način.

Osnovne škole iz Bugojna, Hrasnice, Mostara i Sarajeva sudjelovale su u prezentaciji dobrih praksi u oblasti kvalitete u nastavi - Inovativne nastavne prakse, koja je održana danas u Osnovnoj školi "Petar Bakula" u Mostaru.

Ovom prilikom učenici su zajedno sa svojim nastavnicima prezentirali svoje programe dobrih praksi, koji su realizirani u sklopu aktivnosti Fonda otvoreno društvo BiH (FODBiH).

Mostarska škola, Petra Bakule zajedno s knjižničarkom Sanjom Primorac i vrijednim učenicima radi na promociji knjige i čitanja.

''Ja jako volim čitati, ovaj projekt sam zajedno s kolegama uradila s velikim zadovoljstvom. Svi smo imali svoje zadaće koje moramo obavljati. Nedavno smo predstavljali jesen u mostaru, imali smo predstavu za sv. Nikolu, stariji učenici su nam na koncertu za Valentinovo pjevali. Naša škola ima nagrađenu učenicu Natašu Milošević koja je napisala najbolje pismo na svijetu. Ponosna sam na svoje kolege i ovaj projekt'', rekla nam je vjerna čitateljica Matea Kraljević koja pohađa osmi razred, njena kolegica Ena-Jelena, koja ide u sedmi razred također je jako velika ljubiteljica čitanja, a kaže da su joj horori najdraži žanr

''Volim čitati, čitanje je jako važno da djeca razvijaju govorne sposobnosti i uče nove riječi, to nam pomaže u razvoju i školi. Volim čitati horor knjige, najdraža mi je 'Ormarić broj 13', horori su mi jako uzbudljivi jer nikada ne znam što će se dogoditi'', rekla je Ena-Jelena.

Podsjetimo, projekt dobrih praksi u obrazovanju Fonda otvoreno društvo BiH obuhvatio je deset osnovnih škola u Bosni i Hercegovini u školskoj 2014/2015. godini.

'' Početkom godine raspisali smo poziv osnovnim školama da prijave svoje dobre prakse kako bi ih na taj način predstavili javnosti kao škole u kojima se, usprkos lošem stanju u obrazovnom sustavu, radi dobro i da postoji način da se radi dobro'', kazao je u izjavi za Fenu Osman Zukić iz Fonda otvoreno društvo BiH, dodavši kako je ovaj program pomak naprijed u kvaliteti obrazovnog sustava u BiH.

Dodao je kako će iduće subote, 13. prosinca, u Tuzli, škole predstaviti svoje prakse kada je u pitanju društvena zajednica, odnosno što škole mogu doprinijeti svojim radom društvenoj zajednici.

Fond otvoreno društvo BiH podržava i realizira projekte koji doprinose profesionalnom i demokratskom razvoju bh. obrazovnog sustava, a u fokusu programa su vrijednosti koje se u obrazovnom sustavu reflektiraju u sadržaju nastavnih planova i programa i načinu na koji je proces učenja i podučavanja organiziran u školama.

To su odgovornost, kvaliteta i pravičnost. Oni podrazumijevaju odgovoran pristup svih obrazovnih aktera u kreiranju nastavnih planova i programa, osiguranje visokih standarda koji garantiraju kvalitetno obrazovanje, te jednak tretman sve djece tijekom školovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close