Peti ljetni kamp

Mostar po prvi put domaćin ljetnom Access kampu

Sci-Tech / Flash | 26. 08. 2016. u 06:57 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Karađoz-begovoj medresi započeo je petodnevni Access ljetni kamp veleposlanstva SAD u BiH koji je okupio oko 80 mladih koji su stigli iz Sarajeva, Cazina, Travnika, Tuzle, Žepča, Busovače i Mostara.

Access program implemantiraju Rijaset Islamske zajednice u BiH i nevladina organizacija Američko vijeće za međunarodno obrazovanje, a realizira se uz pomoć Američkog veleposlanstva u BiH.

"Veleposlanstvo SAD u BiH su ponosni sponzor Acces programa, te na tom planu imamo odličnu suradnju sa Islamskom zajednicom u BiH kao i sa Američkim vijećem u BiH. Zahvalni smo Karađoz-begovoj medresi što je ove godine domaćin ovog ljetnog kampa.

Svrha ovog programa jeste da omogućimo učenicima da kroz učenje postignu svoj puni potencijal, te da se druže jedni s drugima. Vjerujemo da učenje engleskog jezika dodatno obogaćuje ove mlade ljude, kao i mogućnost da surađuju jedni s drugima, a ova prilika im daje veće mogućnosti napredovanja u životu.

Ovo je dvanaesta godinda da se implementira access program u BiH, a pet godina imamo ovaj ljetni kamp, te se nadamo da će ovaj projekt potrajati. Ovo je prvi put da je Mostar domaćin ovome kampu, a ujedno je i dobra prilika za ove mlade ljude da vide Mostar i Hercegovinu", kazala je voditeljica odjela za odnose s javnošću veleposlanstva SAD u BiH Leah Pease.

"Sretni smo da je ovaj kamp stigao u Mostar. U Access programu od samog početka sudjeluje i Karađoz-begova medresa iz Mostara, te nam je posebno drago da smo ove godine domaćini učenicima drugih škola poput Katoličkog školskog centra iz Travnika, Gimnazije iz Žepča i Novog Travnika", kazao je direktor Karađoz-begove medrese Aid Tulek.

Inače, u sklopu ovog kampa učenici će kroz razne radionice imati priliku učiti engleski jezik, te se upoznavati sa poviješću i kulturom Amerike.

Pored radionica i učenja, polaznici ljetnog kampa će obići i neke lokacije u Hercegovini poput nekih znamenitosti u Mostaru, Blagaju, Stocu, Žitomisliću, Konjicu. Ceremonija zatvaranja ljetnog kampa je planirana u ponedjeljak u 11:15 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close