BBI stipendije

Mostar: Dodijeljeno 100 stipendija za djecu bez roditelja

Sci-Tech / Flash | 28. 08. 2015. u 12:49 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stotinu djece bez roditelja iz mostarske regije danas dobilo stipendije BBI banke, iz Fonda "Sheikh Saleh Kamel" u iznosu od 100 američkih dolara, odnosno 1.200 dolara godišnje, javlja agencija Anadolija.

Prigodna svečanost tim povodom upriličena je u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, gdje se između ostalih, direktor uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH Enes Karić u ulozi izaslanika reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, zahvalio BBI projektu i svim projektima koji se odnose na stipendije.

''Ovo je pomaganje znanosti, pomaganje mladih ljudi i pomaganje, rekao bih, perspektive u BiH. Ovo je pomaganje proizvodnje, pomaganje šansi, i jako mi je drago da BBI sa svojim institucijama inzistira na ovakvim projektima. Ovih 100 dolara mjesečno je jedna pristojna stipendija, danas se ovdje dijeli stotinu takvih stipendija i ovaj Fond 'Sheikh Saleh Kamel' jest izašao u susret, ali Bosna Bank International praktički stoji ovdje kao jedan izuzetan servis. Drago bi mi bilo da se i druge banke na ovo ugledaju i da diljem BiH pomognu studente na svim sveučilištima i praktički da obuhvate i srednje škole", kazao je Karić.

Direktor BBI banke Amer Bukvić je podsjetio da je Fond "Sheikh Saleh Kamel" osnovan na inicijativu BBI-a banke i filantropa Sheikha Saleha Abdullaha Kamela, osnivača i predsjedavajućeg ''Al-Baraka", financijske i poslovne grupacije.

''Već četvrtu godinu zaredom iz Fonda 'Sheikh Saleh Kamel' za 500 djece iz BiH, učenika i studenata, bude isplaćeno 600.000 američkih dolara godišnje. Sad smo ove godine fokusirali jedan dio tih stipendija isključivo za Mostar i mostarsku regiju. Za djecu svih etničkih grupa, svih vjerskih svjetonazora, tako da želimo pokrenuti jedan proces prema naprijed, jedan proces kojim ćemo ulagati u našu budućnost, u djecu koja su u suštini najjače ono što BiH ima. Želimo da budemo podrška toj populaciji, pogotovu onoj djeci koja nemaju jednog od roditelja", kazao je Bukvić.

Koliko ova vrsta pomoći tijekom obrazovanja znači studentima bez jednog roditelja, najbolje zna Mila Čuvalo iz Ljubuškog, koja je druga godina Ekonomskog fakulteta u Mostaru.

''Puno mi znači ova stipendija. Jer danas je toliko teško vrijeme i svaka organizacija koja pomaže studentima, pogotovo bez jednog ili oba roditelja, dobro dođe svakoj obitelji'', kazala je sretna stipendistica iz Ljubuškog.

Kopirati
Drag cursor here to close