Jedinstvena lista čekanja

Mostar bliže obavljanju transplantacije organa

Sci-Tech / Flash | 30. 09. 2014. u 13:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SKB Mostar je korak bliže do obavljanja transplantacije organa. Naime, ovaj centar jedan je od tri klinička centra koja će vršiti transplantaciju organa u FBiH, a koja su uključena u rad federalnog Centra za transplantaciju koji je nedavno otvoren u Sarajevu.

Otvaranjem Centra za transplantaciju stvorit će se jedinstvena lista čekanja za transplantaciju na kojoj ce se nalaziti svi pacijenti koji trebaju transplantaciju organa.

''S obzirom da je razvoj transplantacijske medicine u SKB Mostar tek na početku jako nam je bitna suradnja s ovim Centrom tj. ona je obvezujuća jer je ovim otvaranjem Centar postao krovna organizacija preko koje će se vršiti pronalazak odgovarajućih primatelja s liste. S obzirom da će softver vršiti odabir izbjeći će se bilo kakva manipulacija i ljudski utjecaj'', rekao je za Bljesak.info dr. med Boris Matić spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja bolnički koordinator za uzimanje i presađivanje organa i tkiva.

''Organ za organ''

Kako nam je objasnio liječnik Matić svaki pacijent kod kojeg se utvrdi moždana smrt u bilo kojoj Jedinici intenzivnog liječenja bilo koje bolnice u Federaciji BiH, a kod kojeg obitelj dozvoli uzimanje organa unijet će se u softver koji je povezan s Centrom za transplantaciju.

''Nakon HLA tipizacije softver će pronaći najidealnijeg primatelja organa s obzirom na podudaranje sa donorom. To je tzv. Kadaverična transplatacija. U slučaju da nema podudaranja sa pacijentima iz registra organ će biti preuzet od strane Eurotransplanta koji će naći odgovarajućeg primatelja u zemljama članicama Eurotransplanta'', kazao je Matić i dodao da suradnja s Eurotransplantom počiva na načelu ''organ za organ''.

Metoda ''organ za organ'' znači da će i pacijenti i iz SKB Mostar i cijele FBiH moći dobiti organ iz Eurotransplanta.

Kako bi što prije krenuo u postupak transplantacije SKB Mostar je već osigurao edukaciju osoba koje će biti uključene u ovaj postupak. Također, imaju u planu kroz simpozije, radionice i promotivni materijal nastaviti razvijati svijest o doniranju organa.

Tkivo od živog darivatelja se može uzeti isključivo u svrhu liječenja 

Inače u SKB Mostar bi se trebala razviti eksplantacija prvenstveno bubrega i jetre, potom srca i rožnjače, a osiguran je i prijevoz organa.

''Prijevoz organa vršit će se sanitetskim vozilom, a obećano je da će nam na raspolaganje biti stavljen i helikopter OS BiH'', rekao je liječnik Matić.

Kako je navedeno u Zakonu o transplantaciji organa FBiH moguće je obaviti transplantaciju organa sa život donatora, ali i donatora koji je preminuo, a koji je tijekom života dao suglasnost za doniranje.

Organ, odnosno tkivo od živog darivatelja može se uzeti isključivo u svrhu liječenja primatelja organa odnosno tkiva, ako ne postoji odgovarajući organ odnosno tkivo umrle osobe, te ne postoji drugi metoda liječenja usporedive djelotvornosti.

Uzimanje organa odnosno tkiva od živog donora, može se provoditi u korist primatelja organa odnosno tkiva samo u slučaju rodbinske veze. Pod rodbinskom vezom, u smislu stava smatraju se roditelji, djeca, brat odnosno sestra, krvni srodnici, te srodnici po bračnoj vezi koji su punoljetni i duševno zdravi i poslovno sposobni za davanje pristanka za uzimanje organa i tkiva.

U Zakonu također stoji da je za uzete organe i tkiva zabranjeno davati, odnosno primati bilo kakvu novčanu naknadu, te ostvarivati bilo kakvu pogodnost.

Kopirati
Drag cursor here to close