Pametni telefoni

Mobitel prati sve vaše lokacije, a da vi to ne znate

Sci-Tech / Flash | 04. 06. 2016. u 11:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vaš telefon sadrži prilično opširnu listu svih mjesta koja ste posjetili, a da vi to možda ni ne znate. Bez obzira na to koristite li IOS ili Android, telefoni imaju načine na koje prate gdje su njihovi vlasnici bili, a svi ti podaci ostaju zabilježeni u njihovoj memoriji.

Ti podaci mogu nam pomoći da se prisjetimo koja smo mjesta posjetili ili kad smo točno bili na nekom putovanju, a istodobno omogućuju da nam pametni telefoni pružaju korisne informacije ovisno o tome koja mjesta češće posjećujemo. Istodobno, to je prilično zoran način da se prisjetimo koliko informacija o nama i našem životu prikupljaju razne kompanije.

Google možda ima najpregledniji način prikazivanja svih tih informacija na svojoj vremenskoj traci, ranije poznatoj kao povijest lokacija. Tamo možete vidjeti kartu na kojoj su ucrtana sva mjesta na kojima ste bili, zajedno s datumima kad ste tamo bili. Stranica te podatke koristi za svoje alate koji se baziraju na lokacijama, poput karata ili notifikacija da u vašoj blizini događa nešto zanimljivo. Na toj stranici možete uključiti opciju da vaš pametni telefon bilježi mjesta koja ste posjetili ako ona već nije uključena, ili je možete isključiti.

Ako koristite Android, za praćenje vašeg kretanja vjerojatno ne trebaju dodatne aplikacije, kao kod IOS-a gdje je potrebna primjerice aplikacija Google app, koja prati vaše kretanje i podatke šalje Googleu. Google je korisnicima olakšao isključivanje praćenja kao i brisanje podataka koje je spremio o vama. Jednostavno posjetite postavke svog Google računa i isključite "Location History". S obzirom na to da tu značajku isključujete za cijeli račun, on će podatke o isključivanju poslati i aplikaciji koja vas prati.

Kod brisanja povijesti kretanja, možete izabrati želite li izbrisati pojedini dan ili cjelokupnu povijest.

Slična situacija je i kod Applea na njegovim iPhoneima. Listu možete vidjeti ako kliknete na "Settings App" i izaberete "Privacy". Tu ćete pronaći različite opcije za "Location services", ali i isključiti daljnje praćenje. Na dnu liste pronaći ćete "System Services" gdje možete izabrati "Frequent Locations" među kojima su sva mjesta koja ste posjetili. Važno je znati da ti podaci ostaju samo na vašem telefonu i ne prosljeđuju se Appleu. Zbog toga nisu toliko korisni kao oni na Googleu, no s druge strane nitko ih neće koristiti za druge svrhe, poput oglašavanja

Kopirati
Drag cursor here to close