Sea Hero Quest

Mobilna igrica u službi testova za demenciju

Sci-Tech / Flash | 04. 05. 2016. u 15:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski Telekom i Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest predstavili su u srijedu novu mobilnu igricu Sea Hero Quest, kreiranu s ciljem stvaranja najveće svjetske baze podataka o ljudskoj orijentaciji u prostoru i razvoja novih dijagnostičkih testova za demenciju.

Svaku sekundu probijanja igrača kroz labirinte u igri Sea Hero Quest stručnjaci mogu pretočiti u znanstvene podatke i uštedjeti sate istraživanja u laboratoriju, istaknuto je na predstavljanju nove igrice koja je od danas besplatno dostupna za iOS i Android uređaje.

Samo u dvije minute igre, uz sudjelovanje 100.000 ljudi, mogu se prikupiti podaci koji odgovaraju 50-godišnjem istraživanju u laboratoriju, ustvrdili su predstavljači.

Igra je namijenjena starijima od 18 godina i potpuno je anonimna, no preporučuje se unos podataka o dobi, spolu i lokaciji, a prikupljene podatke šalje se automatski na obradu.

Ogroman broj prikupljenih podataka mogao bi pomoći u otkrivanju markera za demenciju, što bi značajno pomoglo njezinu otkrivanju u ranom stadiju i pospješivanju liječenja. Prve obrade podataka najavljene su za početak iduće godine, najavljeno je na predstavljanju nove mobilne igre koja je u isto vrijeme lansirana u cijelom svijetu.

Igrica je besplatna i nema nikakvih kupovina u sklopu aplikacije, a uskoro će dobiti i izdanje za Windows Phone.

Predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest Ninoslav Mimica istaknuo je kako je gubitak sposobnosti orijentacije, čak i u dobro poznatim okruženjima, jedan od prvih znakova demencije.

Inicijativu stvaranja novih dijagnostičkih testova ocijenio je "neizmjerno velikim i važnim korakom za ranu i pravodobnu dijagnozu", kako bi bili učinkoviti novi lijekovi, koji se još ispituju, a nude novu nadu u sposobnost usporavanja učinaka Alzheimerove bolesti".

Iza ove svjetske inicijative stoje Deutsche Telekom, dobrotvorna organizacija Alzheimer’s Research, Sveučilište u Londonu, Sveučilište istočne Engleske i programeri igara Glitchers, a u Hrvatskoj ju provodi HT u partnerstvu s Hrvatskom udrugom za Alzheimerovu bolest.

Demencija sama po sebi nije bolest, već termin za skupinu simptoma kad stanice mozga prestanu ispravno funkcionirati, što utječe na način razmišljanja, sjećanja i komuniciranja. Postoje brojni različiti oblici ili uzroci demencije, a Alzheimerova bolest najuobičajeniji je oblik i doprinosi demenciji u 60 do 70 posto slučajeva.

Više od 47 milijuna ljudi diljem svijeta živjelo je s demencijom 2015., a svake se godine pojavi 7,7 milijuna novih slučajeva. U Hrvatskoj je riječ o 86 tisuća osoba, a iz godine u godinu sve ih je više.

Stručnjaci upozoravaju da je demencija stanje koje može zahvatiti svakoga bez obzira na njegovo podrijetlo, obrazovanje, životni stil ili status.

Kopirati
Drag cursor here to close