Znanstvenici zbunjeni

Mjesec se sve više smanjuje, a Zemlja mu određuje oblik

Sci-Tech / Flash | 30. 09. 2015. u 11:13 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su prvi puta izvjestili o smanjivanju Mjeseca 2010. godine, kada je tim pod vodstvom Thomasa R. Wattersa iz Smithsonian’s National Air and Space muzeja primjetio napuknuća na mjesečevoj površini na fotografijama koje je snimio NASA-in Lunar Reconnaissance Orbiter.

Prebrojali su 14 grebena koji su nastali kada je jedna strana napuknuća skliznula pod drugu. Ali Orbiterova kamera je pokrivala samo 10% površine Mjeseca, piše Net.hr.

Pet godina kasnije, preko tri četvrtine mjesečeve površine je fotografirano, te su znanstvenici uspjeli prebrojati preko 3.200 grebena, većinom dosta malih, manje od 10 km dugačkih i par desetaka metara visokih.

Mjesec se hladi već milijardu godina, a kako jezgra postaje hladnija, tako se i njeni prije rastopljeni dijelovi hlade i skupljaju. Skupljanjem unutrašnjosti vanjska se kora nabora te se i površina Mjeseca malo po malo smanjuje.

Ono što je zbunjivalo znanstvenike je ravnomjernost pružanja grebena. Kada bi se mjesec smanjivao podjednakom brzinom sa svih strana, onda bi grebeni pokazivali u svim smjerovima.

Umjesto toga, dr. Watters i njegove kolege su otkrili da se oko ekvatora grebeni većinom pružaju u smijeru sjever-jug, dok u blizini polova napuknuća idu u smjeru istok-zapad, prenosi Net.hr.

Shvatili su da su razlog tome Zemljina gravitacija koja, iako mala, ipak dovoljno jako utječe na Mjesec te mu lomi koru po primjećenom uzorku. Na taj način Zemlja određuje kako će izgledati površina Mjeseca.

Kopirati
Drag cursor here to close