Opet!

Misterij bez odgovora: Snimljeni dosad najčudniji radio signali iz svemira

Sci-Tech / Flash | 22. 04. 2014. u 11:38 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Astronomi su pretpostavljali kako signali koje su 2011. i 2012. uhvatili, pomoću Parkes radio teleskopa u Australiji, ne potječu iz naše galaksije. Njih oko desetak, koliko ih je zabilježeno tijekom navedenog vremena, trajali su tek nekoliko milisekundi, no ono što je zanimljivo, jest da je njihov izvor oslobodio više energije nego što naše Sunce oslobodi u 300.000 godina, prenosi io9.com.

Postoje raznorazne teorije oko toga što bi mogao biti izvor tih signala, a neki od prijedloga su takozvani blitzari (preteške neutronske zvijezde, koje se zbog vrlo visoke rotacije odupiru pretvoriti u crne rupe), magnetari (neutronske zvijezde sa super jakim magnetskim poljem), isparavajuće crne rupe te izboj gama zraka u koji je umješana i supernova.

Opservatorij Aricebo ima najveću radio antenu na svijetu, a 2. studenog 2012. godine zabilježio je golemi šiljak na mjernim instrumentima u trajanju od 3 milisekunde. Signal se nije ponovio nakon toga.

Signal je nazvan FRB 121102 i vrlo je bio sličan ranije zabilježenim signalima u Australiji. Astronome izrazito čudi daljina iz koje dolaze ti signali, a koja se čini vrlo velikom.

Obzirom da radio valove razlikujemo po frekvencijama, astronomi mogu otkriti na temelju disperzije pristiglih signala iz svemira iz jednog izvora iz koje udaljenosti oni otprilike dolaze.

Iz rezultata te disperzije, zaključili su kako im je izvor udaljen milijardama svjetlosnih godina od Zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close