Potrebne reforme

Ministri obrazovanja opredijeljeni za punu implementaciju obveza BiH

Vijesti / BiH-EU | 21. 07. 2016. u 16:36 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konferencija ministara obrazovanja u Bosni i Hercegovini, koju čine ministri nadležni za obrazovanje na svim nivoima vlasti, ostaje pri opredjeljenju i nastojanjima s ciljem pune implementacije obveza BiH, koje se odnose na oblast obrazovanja u procesu pridruživanja Europskoj uniji (EU) u skladu s ustavnim nadležnostima, zaključeno je danas na sjednici u Sarajevu.

''Nakon što smo predali Zahtjev za članstvo u EU, pred institucijama BiH naći će se veoma kompleksan posao pripreme odgovora na nekoliko tisuća pitanja, među kojima su i ona koja se odnose na obrazovanje, koja će trebati u kratkom roku dostaviti Europskoj komisiji'', kazao je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović te pozvao nadležne obrazovne vlasti u BiH da aktivno sudjeluju u tom procesu.

Podsjetio je i na neophodnost usvajanja strateških dokumenata u oblasti obrazovanja na nivou države, a posebno dokumenta Vizija za vještine 2020, čije je usvajanje preduvjet za korištenje Sektorske proračunske podrške, kao novog instrumenta financiranja iz kojeg će se financirati projekti u sektoru zapošljavanja, obrazovanja i socijalne politike.

Ministrima obrazovanja u BiH obratio se šef Delegacije Europske unije BiH i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark.

''Obrazovni sustav BiH treba reforme kako bi se fokusirao na poboljšanje kvaliteta svih nivoa obrazovanja, pristup obrazovanju bez ikakve diskriminacije i uspostavljanju boljih veza s tržištem rada. To je neophodno za funkcioniranje tržišta rada i prosperitet BiH'', kazao je Wigemark.

Dodao je da je EU opredijeljena pružanju podrške za poboljšanje kvaliteta obrazovnog sustava u BiH i uvođenja europskih standarda te da nadležni organi na svim nivoima vlasti u BiH trebaju raditi na postizanju pozitivnih promjena.

Šef Misije OSCE-a u BiH veleposlanik Jonathan Moore pozvao je obrazovne vlasti u BiH da ne potiču već spriječe diskriminaciju, posebno podsjećajući na problem bosanskog jezika u školama u Republici Srpskoj i podjele djece po etničkom principu u Jajcu.

Konferencija ministara obrazovanja u BiH primila je k znanju prezentaciju Studije Europske komisije "Od univerziteta do zapošljavanja: visoko obrazovanje i potrebe tržišta rada u BiH".

Nakon objave Studije, nadležne obrazovne vlasti razmotrit će aktivnosti s ciljem implementacije preporuka sadržanih u ovoj Studiji.

Također, predstavnici Delegacije EU u BiH informirali su članove Konferencije i o instrumentu Sektorske proračunske podrške te je istaknuta opredijeljenost obrazovnih vlasti u BiH za korištenje financijskih sredstava u okviru navedenog instrumenta, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close